Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης για την Ανατολική Αττική

  • Ρούλα Τσουλέα
Ανατολική Αττική
Στο πλευρό των ανθρώπων στην Ανατολική Αττική που επλήγησαν από τη φονική φωτιά της περασμένης Δευτέρας στέκεται όλη η Ελλάδα. Από κάθε γωνιά και φορέα της χώρας προσφέρεται βοήθεια προς τους πληγέντες.

Όποιος μπορεί ό,τι μπορεί: σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η προσπάθεια όλης της Ελλάδας να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ανατολική Αττική που χτυπήθηκαν ανελέητα από την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Άλλοι τρέχουν να δώσουν το αίμα τους. Άλλοι σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες ή τα σπίτια τους. Άλλοι δωρίζουν χρήματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, υγειονομικό υλικό.

Το κύμα βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών της Αττικής είναι συγκινητικό. Πρώτο μέλημα η κάλυψη των άμεσων αναγκών και η ψυχική στήριξή τους. Απώτερο μέλημα, να τους βοηθήσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους – όπου και όσο είναι αυτό εφικτό.

Οι επιστημονικοί φορείς της χώρας προσπαθούν και αυτοί να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, τα μέλη των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, οι εργαζόμενοι σε άλλες δομές Υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστήμια είναι μερικοί απ’ όσους προστρέχουν για βοήθεια.

Σε εθελοντικές αιμοδοσίες, λ.χ., προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), το Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ. Επιπλέον, τα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Μάλιστα μερικά παραμένουν ανοικτά έως τις 9 το βράδυ.

Αντίστοιχα, δεκάδες γιατροί (π.χ. από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης κ.ά.) προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την σωματική και ψυχολογική περίθαλψη των τραυματιών από τις πυρκαγιές.

Είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό, εξάλλου, συλλέγουν και προσφέρουν δεκάδες φορείς και οργανισμοί. Μεταξύ αυτών οι εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος. Επίσης, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, οι Φαρμακευτικοί  Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Κορινθίας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Σερρών, το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων της Κρήτης, οι Κύπριοι φαρμακοποιοί κ.ά.

Τέλος, χρήματα για τους πυροπαθείς ή/και για τους πληγέντες δήμους προσέφεραν πολλοί οργανισμοί και φορείς. Μεταξύ αυτών το Ίδρυμα Ωνάση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η ΠΟΕΔΗΝ, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη κ.ά.

Μεγάλο μέρος της βοήθειας απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους έχει ήδη φθάσει στους πληγέντες στην Ανατολική Αττική. Και έπεται συνέχεια.