Στρεπτόκοκκος: Τι είναι και ποιά είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αμελήσετε

  • Γιάννα Σουλάκη
στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, που φέρουμε πολλοί στο λαιμό και στο δέρμα μας χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS) έχει προσβάλλει ή ακόμη και έχει οδηγήσει στον θάνατο σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην Ελλάδα, εξαιτίας πανευρωπαϊκής έξαρσης που επηρεάζει και τη χώρα μας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο που σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή λοίμωξη.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε αύξηση τους τελευταίους μήνες, που αφορούν ενήλικες και παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των 10 ετών. Δυστυχώς, καταγράφηκε και μικρός αριθμός θανάτων.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος: 94 κρούσματα και 23 θάνατοι στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο – 11 σε παιδιά

Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, για το παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.

Πώς μεταδίδεται  ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος Α: “Καμπανάκι” στους γονείς για τα strep test – Με ποια συμπτώματα να καλούν γιατρό

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

Πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Δείτε επίσης – Τ. Χατζής για θάνατο 8χρονου: «Στο σηπτικό σοκ λίγα μπορείς να κάνεις» – Τι να προσέξουν οι γονείς

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.