Στους 14 οι νεκροί από γρίπη από τις αρχές Δεκεμβρίου- Ο Η3Ν2 «προτιμά» ηλικιωμένους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
γρίπη
Όπως καταγράφηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το διάστημα μεταξύ 9 και 15 Ιανουαρίου πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης 14. Και δεδομένου ότι πέρσι στις 20 Ιανουαρίου είχαν χαθεί 13 συνάνθρωποί μας, αυτό σημαίνει ότι και φέτος κινούμαστε στα ίδια επίπεδα που θεωρούσαν τότε και εκλαμβάνουμε και τώρα ως πολύ υψηλά. Φέτος πάντως ο υπότυπος της γρίπης Α που επικρατεί, ο Η3Ν2 έχει το χαρακτηριστικό ότι οδηγεί σε επιπλοκές πιο ηλικιωμένα άτομα ενώ ξεκινά με πιο ήπια συμπτωματολογία σε σύγκριση με τον Η1Ν1.

Οι 12 από τους 14 ασθενείς που κατέληξαν είχαν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ οι 2 θάνατοι συνέβησαν σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αναλυτικά είναι για 9 άνδρες και 5 γυναίκες από 58 έως 91 ετών και μέση ηλικία τα 74,5 χρόνια. Τα 13 από τα 14 κρούσματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και παρότι θα έπρεπε να έχουν όλοι εμβολιαστεί, το είχαν κάνει μόνο οι 3.

Από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου που ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα ως σήμερα, καταγράφηκαν 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 85 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 55 άνδρες και 30 γυναίκες από 3 έως 89 έτη και μέση ηλικία τα 72 έτη. Τα 81 σπβαρά αυτά περιστατικά (95,3%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Πάντως, όπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, στις 16/1 υπήρξαν πανελλαδικά 78 διασωληνωμένοι ασθενείς που δεν έβρισκαν ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ και τελικά εξυπηρετήθηκαν μόνο οι 5. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει και φέτος έλλειψη σε ενεργές κλίνες ΜΕΘ λόγω προφανώς της υποστελέχωσης στις Μονάδες.