Στοχοποιώντας το «μικροπεριβάλλον» καρκινικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Langone Medical Center και το Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να πολεμήσουν μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή παιδικής λευχαιμίας η οποία διεκδικεί ένα στα πέντε παιδιά…

Η αναχαίτιση της δράσης ενός υποδοχέα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στην επιφάνεια Τ-κυττάρων σταμάτησε και ανέστρεψε την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων στο κέντρο των κυττάρων που ευθύνονται για την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, φέρνοντας έτσι την δουλειά των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης στην πρώτη σελίδα του περιοδικού Cancer Cell. Η στοχοποίηση του «μικροπεριβάλλοντος» καρκινικών κυττάρων είναι μια νέα προσέγγιση η οποία οι ειδικοί ελπίζουν πως θα φέρει τον… πόλεμο στην καρδιά μιας από τις πιο επιθετικές μορφές παιδικής λευχαιμίας.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας τον CXCR4, έναν υποδοχέα πρωτεΐνης που σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθά στην ωρίμανση των Τ-κυττάρων και προσελκύει αιμοσφαίρια στον μυελό των οστών, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου στον μυελό των οστών και σε ιστό σπλήνας μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Εξίσου σημαντικό, λευκά αιμοσφαίρια σε ζωντανά ποντίκια διατηρήθηκαν «καθαρά» από καρκίνο για περισσότερες από 30 εβδομάδες ενώ στα ζώα παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης CXCL12 (με την οποία δεσμεύεται ο CXCR4) αναχαιτίζοντας επίσης την πρόοδο της νόσου.