Στο πλευρό της κυβέρνησης με προτάσεις για ανάπτυξη οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες

  • Iatropedia
Σημαντικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην πολιτική του φαρμάκου έκαναν οι Andy Powrie-Smith, Διευθυντής επικοινωνίας του EFPIA, Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Roberto Greco, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum καιHaseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας,οι οποίοι συμμετείχαν σε πάνελ για την πολιτική φαρμάκου στο συνέδριο για την Υγεία «Shaping the Future of Healthcare in Greece - Healthcare Reforms: Greater Challenges Ahead».

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Andy Powrie-Smith, αναφέρθηκε σε μέτρα για βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, με βάση τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική του EFPIA «Health and Growth».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι οι εταιρίες – μέλη του ΣΦΕΕ συμμερίζονται τις προτεραιότητες τις οποίες θέτει η Πολιτεία, καθώς η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα αλλά και η διατήρησή των θέσεων εργασίας υψηλής κατάρτισης αποτελεί αυτονόητα κοινό στόχο. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης όσον αφορά στις πληρωμές όλων των παρόχων και μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου ορθολογικής χρήσης των πόρων σε όλο το φάσμα του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη την εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει τόσο από τα διάφορα κέντρα κόστους, όσο και από τις εκτός πατέντας και γενόσημες θεραπείες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και εξασφαλιστεί η εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών.

Από την πλευρά του ο κ. Roberto Greco δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ενιαία και εκτελεί πέραν της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων ασθενών και στην απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα καλύτερα και πλέον καινοτόμα φάρμακα. Διαβεβαιώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές υγείας οι οποίες αφενός θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και αφετέρου θα έχουν ένα μακροπρόθεσμο και μη αποσπασματικό χαρακτήρα».

Ο Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, στην ομιλία του ανέφερε ότι το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, έχει μία χρυσή ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε άκρως αποδοτικό, ποιοτικό και βιώσιμο, παρότι η κρίση το οδήγησε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο βάζει σε δοκιμασία τους πολίτες, τους παρόχους και την πολιτεία. Η μόνη προοπτική που διαθέτει είναι να κινηθεί αξιοπρεπώς προς τα εμπρός, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα. Για την επίτευξη του στόχου διαθέτει χρήσιμα “εργαλεία”, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Απαιτείται, ωστόσο, αναθεώρηση της φιλοσοφίας στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η καινοτομία και η Υγεία ως έννοια. Σύμφωνα με τον Haseeb Ahmad, την πενταετία που πέρασε, η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μειώσεις δαπανών Υγείας και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ). Το ίδιο διάστημα, υπήρξε μετακύλιση των δαπανών από το κράτος στους ασθενείς, με αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και την επιβολή αμοιβής ανά συνταγή. Οι επιπτώσεις της κρίσης συνοδεύτηκαν από τις δομικές ανεπάρκειες του συστήματος. Η στενή σχέση της απασχόλησης με την υγειονομική κάλυψη, έστειλε στο περιθώριο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο έχασε την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Το κράτος πέταξε την «καυτή πατάτα» προς κάθε κατεύθυνση και τοποθέτησε τη φαρμακευτική αγορά πάνω σε «κινούμενη άμμο». Από το 2011, υπήρξαν 29 ανακοστολογήσεις, οι οποίες επέφεραν μέση μείωση πάνω από 30% στις τιμές των φαρμάκων. Την ίδια ώρα, αύξησε τις επιβαρύνσεις (rebate, claw – back), καθιστώντας το ελληνικό σύστημα ένα από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη στο καθεστώς επιστροφών. Ο Haseeb Ahmad τόνισε ότι η κατάσταση στην Υγεία χειροτερεύει συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια: Πέρασε μία τριετία χωρίς τιμολόγηση καινοτόμων σκευασμάτων και η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκε στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είχε έντονα πτωτική τάση. Την ίδια ώρα, ορίστηκαν νέα όρια στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τα οποία δήλωσαν αδυναμία να καλύψουν τα λεγόμενα “ακριβά σκευάσματα”. Αναφερόμενος στις προοπτικές του συστήματος Υγείας, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει σήμερα μία σειρά από σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Αξίζει, ωστόσο, κάθε προσπάθεια να ανασυνταχθεί από λευκή σελίδα και να αποκτήσει νέα, πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση του κόστους.

Ο κ. Haseeb Ahmad πρότεινε πέντε βήματα, ώστε να μπορέσει να συντελεστεί η ποιοτική αλλαγή: 1. Να τεθούν οι εθνικές προτεραιότητες για την Υγεία. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, ένα σύστημα αποτύπωσης των προβλημάτων ανά πάθηση, ώστε να επενδυθούν πόροι εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. 2. Αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος επεξεργασίας των δεδομένων. 3. Η Ελλάδα να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας για την κλινική έρευνα στη καθημερινή κλινική πρακτική. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, θα μπορούσαν να γίνονται έρευνες φάσης ΙΙΙ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. 4. Εστίαση στην αξία της καινοτομίας. Υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά μοντέλα, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να επιλεγούν. 5. Το πέμπτο βήμα είναι η μετεξέλιξη του συστήματος και η μετάβαση σε έναν νέο κόσμο. Από ιατρο – κεντρικό να μετατραπεί σε ασθενο – κεντρικό σύστημα υγείας.