Στο μικροσκόπιο και πάλι τα «πιράνχας» του ΕΣΥ! Πως συνεχίζουν να κλέβουν το σύστημα

  • Iatropedia
Από κόσκινο θα περάσουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για άλλη μια φορά τις προμήθειες του ΕΣΥ καθώς διαπιστώθηκε ότι οι τιμές πολλών υλικών που φθάνουν στα νοσοκομεία είναι πολύ υψηλότερες από ότι στην υπόλοιπη αγορά.

Ως σαν να ανακάλυψε την …Αμερική η αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας ότι τα φίλτρα τεχνητού νεφρού πωλούνται πολύ ακριβότερα στα νοσοκομεία από ότι θα μπορούσε ενώ και οι τιμές που τα δίνουν οι ίδιες εταιρείες στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερες.

Πρόκειται βέβαια για μια τακτική που χρόνια τώρα ακολουθείται από πολλές εταιρείες ενώ ακόμη και οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύονται όχι και η πιο συμφέρουσα υπόθεση. Άλλωστε τα προϊόντα εξακολουθούν να πωλούνται στο ΕΣΥ υπερτιμολογημένα, και κάποιοι να πλουτίζουν τη στιγμή όμως που κόβονται μισθοί εργαζομένων ενώ και οι παροχές υγείας ψαλιδίζονται προς του ασθενείς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των φίλτρων τεχνητού νεφρού που η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ξάφνου ανακάλυψε ότι τα αγοράζουμε πολύ ακριβότερα.

Έτσι θα δοθούν εκπτώσεις από τις εταιρείες οι οποίες μάλιστα συμφώνησαν αμέσως όταν ετέθη το θέμα από τον υπουργό Υγείας.

Και το ζήτημα είναι ότι ούτε το παρατηρητήριο τιμών ο μηχανισμός δηλαδή που ορίζει ανώτερες τιμές στα προϊόντα, κατορθώνει να συγκρατεί τα πιράνχας. Εξάλλου πολλά υλικά εξακολουθούν να πωλούνται ακόμη και σε διπλάσιες τιμές παρότι ήδη έχει πέσει τσεκούρι και έχουν επιτευχθεί εκπτώσεις.

Όσο για τα φίλτρα νεφρού τα ελληνικά νοσοκομεία τα αγοράζουν με 30 ευρώ (τα Φίλτρα χαμηλής διαπερατότητας (low-flux) και τα Φίλτρα υψηλής διαπερατότητας (high-flux) στα 35 Ευρώ. Όμως εταιρεία προτίθεται να τα διαθέσει με 17 Ευρώ και 28 Ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως η επιτροπή ανταγωνισμού που κατηγορήθηκε από την επικεφαλής της επιτροπής προμηθειών ότι είχε ενημερωθεί για τις υπερτιμολογήσεις και αδιαφόρησε, απαντά με διακριτικότητα: «στο πλαίσιο της καλής και ήδη πολύμηνης συνεργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, όπως το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ορίζει, υπήρξε άμεση (αυθημερόν) ανταπόκριση και απευθείας επικοινωνία με την αρμόδια επί του θέματος των Προμηθειών και αποστολέα του σχετικού εγγράφου Πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών, περί των ενδεδειγμένων ενεργειών και του τρόπου χειρισμού και δράσης, τόσο για το συγκεκριμένο σε εξέλιξη διαγωνισμό του τεχνητού νεφρού όσο και διαγωνισμούς για άλλης κατηγορίας ιατρικά είδη, τους οποίους η Επιτροπή διερευνά στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων».

Δήμητρα Ευθυμιάδου