Στο μικροσκόπιο 200.000 συνταγές φαρμάκων! Δεν θα πληρωθούν από ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Πάνω σε ένα περίεργο φαινόμενο αμέτρητων συνταγών έπεσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια ελέγχων για να εντοπισθούν περιστατικά υπερσυνταγογράφησης. Για ανύπαρκτο θέμα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Για περίεργη υπόθεση με 200.000 συνταγές που ενώ είχαν ημερομηνία Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.

Πρόκειται για συνταγές που προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας και έχουν εκτελεστεί σε διαφορετικά φαρμακεία.

Ο κ.Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες συνταγές δε θα πληρωθούν εάν δεν ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Πάντως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μίλησε για τεχνικό λάθος της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπογράμμισε ότι ανάλογα λάθη έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Πληροφορίες από την ΗΔΙΚΑ αναφέρουν όμως ότι πρόκεται μάλλον για …παρεξήγηση αν όχι για έλλειψη γνώσεων από το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό διότι οι τρίμηνες συνταγές μπορούν να εκδοθούν πέντε μέρες πριν ή και πέντε μέρες μετά την ημερομηνία τους. Συνεπώς είναι δυνατόν εάν είναι στις αρχές ενός μήνα (π.Χ. 4 Δεκεμβρίου) να εκτελεστούν ακόμη και τον προηγούμενο (π.χ. Νοέμβριο).

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχετικά με αυτές τις συνταγές ..μυστήριο ανακοίνωσε επίσημα:

«Όλως τυχαίως ανακαλύπτονται «κομπίνες» λίγο πριν τις κινητοποιήσεις μας…

Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι η υποτιθέμενη κομπίνα είναι άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ενόψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο.

Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος δικαιούται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακα του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρεί την συνταγή.

Τι ημέρες εκείνες λογω της επερχόμενης κινητοποίησης ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές. Παράλληλα είχε «ανοίξει» και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι .

Παραμένει αταλάντευτη και διακηρυγμένη θέση μας ότι όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα».