Στο «κυνήγι» των… ανεπιθύμητων φαρμάκων!

  • Iatropedia
Κίτρινη κάρτα θα πρέπει να δίνουν οι γιατροί που εντοπίζουν φάρμακα με ανεπιθύμητες ενέργειες, υποχρέωση που μάλλον ξεχνούν με αποτέλεσμα οι αναφορές στη χώρα μας να είναι οι λιγότερες στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της επαγρύπνησης των γιατρών ώστε να δηλώνουν τα φάρμακα που παρουσιάζουν παρενέργειες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ενώνουν της δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης που θα περιλαμβάνει ειδική πληροφόρηση τόσο για γιατρούς όσο και για το κοινό.

Ενδεικτικό της παραμέλησης της ενημέρωσης για τα φάρμακα με ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το γεγονός ότι ενώ στη χώρα μας, αν και υπάρχει σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού Ανεπιθύμητων Ενεργειών των Φαρμάκων (ΑΕΦ) που γνωστοποιούνται ετησίως στον ΕΟΦ, ο αριθμός των απευθείας αναφορών μέσω της «Κίτρινης Κάρτας» (που συμπληρώνεται από τους γιατρούς) παραμένει σημαντικά κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να αποστείλουν την αναφορά ΑΕΦ στον ΕΟΦ μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά απευθείας με τη χρήση της Κίτρινης Κάρτας.

Από το 2005 έως και το τέλος του 2011 ο συνολικός αριθμός αναφορών που γνωστοποιήθηκαν στον ΕΟΦ διπλασιάστηκε (από 1002 σε 2073 αναφορές). Αυτό οφείλεται στην τροποποιούμενη Κοινοτική Νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση που έδωσε ώθηση στη λειτουργία των συστημάτων σε επίπεδο Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΟΦ) και Εταιρειών.

Ειδικότερα στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ οι αναφορές από Εταιρείες το υπόλοιπο 83%. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2011 ο αριθμός των αναφορών μέσω Κίτρινης Κάρτας που έλαβε ο ΕΟΦ σημείωσε μικρή αύξηση, περίπου 6,5% (από 322 σε 343 αναφορές), εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορούσε αναφορές αναποτελεσματικότητας.