Στο ΕΚΑΒ τα πρώτα ασθενοφόρα που αγοράστηκαν με δωρεές από τον ειδικό λογαριασμό της Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΚΑΒ
Είναι τα πρώτα έξι από τα συνολικώς 17 ασθενοφόρα, που θα μοιραστούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.

Τα πρώτα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκε η χώρα μας με χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό δωρεών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ.

Πρόκειται για έξι από τα συνολικώς 17 ασθενοφόρα που επελέγησαν βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα θα καλύψουν ανάγκες του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα έξι ασθενοφόρα έχουν αξία 430.000 ευρώ. Το συνολικό ποσόν που θα δαπανηθεί από τον ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση δωρεών προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού Covid-19, ανέρχεται σε 1,23 εκατομμύρια ευρώ.

Τα υπόλοιπα 11 ασθενοφόρα αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΚΑΒ τους αμέσως επόμενους μήνες. Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, σε κάθε μία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας θα διατεθούν δύο ασθενοφόρα. Ωστόσο στις τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ (Αττικής, Μακεδονίας, Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) θα διατεθούν από τρία.

Τα ασθενοφόρα αγόρασε το υπουργείο Οικονομικών. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

ΕΚΑΒ

Συνεχής ενίσχυση

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο ειδικός λογαριασμός ανοίχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος την άνοιξη του 2020. «Λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη την επικράτεια, εξαιτίας της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε 1.230.000 ευρώ για την προμήθεια 17 ασθενοφόρων οχημάτων, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που μας διαβίβασε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας», είπε.

«Σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βρισκόμαστε εδώ για να παραδώσουμε στο υπουργείο Υγείας τα πρώτα έξι ασθενοφόρα, συνολικής αξίας 430.000 ευρώ. Οχήματα τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ και να διευκολύνουν περαιτέρω την παροχή άμεσης, αξιόπιστης ιατρικής βοήθειας».

Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για το ΕΚΑΒ. Όπως είπε, ενισχύεται με επιπλέον ασθενοφόρα, «όπως όλο αυτό το διάστημα έχουμε προσπαθήσει από πόρους και δωρεές να ενισχύσουμε υλικοτεχνικά τους διασώστες του ΕΚΑΒ που καθημερινά δίνουν τη μάχη».

«Τα πρώτα λεπτά είναι καθοριστικά και πραγματικά σώζουν ζωές. Συνεπώς, είναι κομβικής σημασίας να έχουμε τον στόλο αλλά και το απαραίτητο προσωπικό. Και εδώ μας βοηθάει το Υπουργείο Εσωτερικών με τις θέσεις όλου του υγειονομικού προσωπικού που εγκρίνει. Ευχαριστούμε λοιπόν όλους, τους Έλληνες πολίτες, το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, τους δωρητές και βέβαια το προσωπικό του ΕΚΑΒ», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότι αυτά τα ασθενοφόρα μαζί με όλο τον υπόλοιπο στόλο του ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας», υπογράμμισε ο κ. Παπαευσταθίου. «Διαβεβαιώνω όλες και όλους πως οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί του ΕΚΑΒ, προασπίζοντας το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας, συνεχίζουν 24 ώρες το 24ωρο, να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας».