Στην τσιμπίδα του ΕΟΠΥΥ ο γιατρός που μοίραζε φάρμακα …delivery! Στη φάκα και άλλοι επίορκοι

  • Iatropedia
Μόλις πριν από λίγες ημέρες το iatropedia είχε αποκαλύψει ότι Αθηναίος γιατρός παθολόγος μοίραζε συνταγές και φάρμακα delivery σε ασθενείς μέσω διαδικτύου. Ο ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια ελέγχων τσίμπησε τόσο το συγκεκριμένο γιατρό όσο και άλλους που πάτησαν τον ...όρκο του Ιπποκράτη. Δείτε τις περιπτώσεις.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ιατρός πιστοποιημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είχε ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ζητούσε από ασφαλισμένους, πελάτες του ή μη, από όλη την Ελλάδα, την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του, ώστε ο ίδιος να τους διαβιβάζει αφού συνταγογραφούσε, με courier τη συνταγή, χωρίς εξέταση του ασφαλισμένου με φυσική του παρουσία, με αντικαταβολή αμοιβής δέκα ευρώ (10 €). Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε φαρμακείο, το οποίο μέσω διαδικτύου θα μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών.

Επίσης από πρόσφατους ελέγχους σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και στο ιατρείο ενός ιατρού, διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση. Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα που περιλαμβάνονταν σε Αποφάσεις ΕΟΦ απαγόρευσης εξαγωγών.

Επιπλέον, προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό.
Από τον ΕΟΠΥΥ τον μήνα Μάρτιο 2013 έχουν επιβληθεί κυρώσεις για διαπιστωθείσες παραβάσεις και οριστικό αποκλεισμό σε παρόχους υγείας ύψους 500.000 ευρώ. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων η αναζήτηση και ο καταλογισμός των πάσης φύσεων αστικών και ποινικών ευθυνών.

Οι περιπτώσεις πάντως γιατρών και φαρμακοποιών που εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές πολλές και αποτελεί ερώτημα γιατί γνωστοποιούνται ακριβώς αυτήν την περίοδο. Τι στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος για τα φάρμακα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μόλις πρόσφατα κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τις ελλείψεις φαρμάκων τους φαρμακοποιούς.

Κατηγορία όμως που δε γίνεται δεκτή από τον κλάδο καθώς ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου της Αττικής Κώστας Λουράντος επισκέφθηκε τον κ.Σαλμά προκειμένου να τους παραχωρήσει όλα τα στοιχεία των φαρμακοποιών που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα παράνομων εξαγωγών σκευασμάτων αλλά τελικά δεν του δόθηκε κανένα στοιχείο, όπως αναφέρει ο κ.Λουράντος.