Στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Κικίλιας – Σύσκεψη για την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ Covid

  • Γιάννα Σουλάκη
Σύσκεψη στα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από νωρίς το πρωί.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιθετική αύξηση κρουσμάτων covid-19 και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, «η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο».

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του υπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Υγείας

Αν και μέχρι στιγμής, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δεν έχει μείνει ούτε ένας ασθενής χωρίς κρεβάτι, όσο περνούν τα 24ωρα η κατάσταση γίνεται ασφυκτική.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση φορητών αναπνευστήρων για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία. Εφεδρείες που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Υγείας από διαγωνισμούς και δωρεές ιδιωτών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές νοσοκομείων, οι οποίες με αλλαγή χρήσης θα μετατραπούν σε Ειδικές Μονάδες Covid, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας:

“Ήταν κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19. Με τον εξοπλισμό τον οποίον είχαμε ετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες και έχουμε ως στρατηγικό απόθεμα στο Υπουργείο Υγείας, απόρροια διαγωνισμών αλλά και ευγενών δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπους που έτειναν χείρα βοηθείας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ευρεία σύσκεψη μέχρι αργά χθες τη νύχτα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπευσταθίου συντονίζει την επιχείρηση, μαζί με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (3η και 4η ΥΠΕ), τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας. “Μπαίνουν στην μάχη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων”, ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν