Στη λαιμητόμο τα φαρμακεία μετά τις Ευρωεκλογές! Τι αλλαγές έρχονται

  • Iatropedia
Αλλάζει το τοπίο στα ελληνικά φαρμακεία σε περίπου 2,5 μήνες από σήμερα καθώς όλα δείχνουν πως μετά τις Ευρωεκλογές θα έλθουν οι όποιες αλλαγές.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ανάσα για 2,5 μήνες θα μπορέσουν όπως φαίνεται να πάρουν οι φαρμακοποιοί καθώς οι αλλαγές που απαιτεί η τρόικα μετατοπίζονται για μετά τις Ευρωεκλογές ενώ προς ώρας έχουν να αποδεχθούν μόνο τις αλλαγές στο ωράριο το οποίο αλλάζει άρδην.

Ειδικότερα οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση ποσοστού κέρδους αλλά και κατάργηση των κριτηρίων για άνοιγμα νέου φαρμακείου με βάση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως πάνε μετά τις Ευρωεκλογές. Εκείνο όμως που δε θα γλιτώσει ο κλάδος είναι την απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου καθώς αναμένεται να προωθηθεί άμεσα δια χειρός ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο από την πρώτη στιγμή.

Ήδη ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση βάση της οποίας όσοι ανοίγουν και τα Σάββατα θα μπορούν πλέον να επιλέγουν αν θα ανοίγουν και όποτε, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Η τροποποίηση αυτή τη νόμου, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για επικράτηση των μεγάλων φαρμακείων αλλά και των αλυσίδων καθώς ελάχιστοι μικροί φαρμακοποιοί θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση του συνεχούς ανοίγματος και του ανταγωνισμού.

Και η συγκεκριμένη ρύθμιση του ωραρίου θα περάσει ως τυράκι στην τρόικα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τα μεγάλα αγκάθια που ζητούν οι δανειστές μας.

Εκτός αυτού όμως σιγά σιγά και με αθόρυβο τρόπο φαίνεται ότι θα βγούνε στα σούπερ μάρκετ και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς ο Εθνικός Οργανισμός φαρμάκων (ΕΟΦ) θα καταρτίσει έως τις 27 Μαρτίου τον κατάλογο με τα σκευάσματα εκείνα τα οποία θα θεωρούνται ασφαλή για να διατίθενται και στα ράφια δίπλα στο γάλα και τα απορρυπαντικά.

Βέβαια σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι κυρίως παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και ελάχιστα αντιφλεγμονώδη τα οποία σήμερα ούτως ή άλλως δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται ενώ διαφημίζονται και χωρίς περιορισμούς.

Τα προϊόντα αυτά σε πρώτη φάση θα έχουν στο φαρμακείο ανώτατη τιμή πιθανώς για τρεις μήνες και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα θα μπορούν να εξασφαλίζουν εκπτώσεις από τις εταιρείες ώστε να πωλούν τα σκευάσματα σε πιο ελκυστικές τιμές στους ασθενείς.

Ωστόσο αυτό που αποτελεί αγκάθι είναι πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλές τιμές και είναι άγνωστο ένα η μείωση που θα επέλθει μέσα από μία έκπτωση θα αποτελέσει δέλεαρ για τους αγοραστές.

Η τρόικα τις τελευταίες ημέρες που είχε στείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να περάσει ο σκόπελος των ευρωεκλογών. Άλλωστε οι ευρωπαϊκές ισορροπίες οδηγούν σε διάφορες συγκρούσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, το οποίο και είναι ο βασικός πόλος της τρόικας που πιέζει για την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις κατά…πλουσιόπαιδων! Τι δηλώνει στο iatropedia μετά τα επεισόδια στο Imperial

Έρχεται το ΠΕΔΥ με καθυστερήσεις και κενά! Πότε ανοίγουν τα πολυϊατρεία

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά «ράμπο» Υγείας! «Μαϊμού» τα πορίσματά σας…

Φοιτητές κατά Άδωνι στο Λονδίνο! Επεισοδιακή ομιλία στο Imperial (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν