Στέφανος Φούσας: Να αφήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας για όσους δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ιδιωτικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την άποψη ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται από την αυξημένη προσέλευση πολιτών εκ των οποίων κάποιοι θα μπορούσαν -με τη στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και ίδια κεφάλαια- να βρουν την λύση σε δομές του ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο iatropedia ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ, Στέφανος Φούσας.

Όπως είπε ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτα διευθυντές γιατρούς με μεγάλη εμπειρία αλλά πάντως πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση ενώ δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την αυξημένη προσέλευση ασθενών…

Η λύση αφενός βρίσκεται στην αξιολόγηση και αξιοκρατική πρόσληψη γιατρών όλων των βαθμίδων, αφετέρου στον προσανατολισμό όσων πολιτών έχουν ιδιωτική ασφάλιση και προσωπικά κεφάλαια, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν -είπε ο κ. Φούσας- να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι πολίτες που δεν διαθέτουν οικονομική δύναμη.

Ο κ. Φούσας επισήμανε τη μεγάλη σημασία ύπαρξης δικτύου έγκαιρης αντιμετώπισης αγγειακών επεισοδίων, λέγοντας ότι τα καταφέραμε με τις μονάδες εμφραγμάτων αλλά έχουμε δρόμο ακόμα για τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στο πλαίσιο αυτό είπε στο iatropedia ότι οργανώνει το διάστημα αυτό μεγάλη μονάδα αντιμετώπισης γενικά αγγειακών (καρδιολογικά και εγκεφαλικά) σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Μεσογείων.

Τέλος, ο κ. Φούσας εξέφρασε την άποψη ότι αν η χώρα μας είχε ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως η Κύπρος, θα μπορούσε αφενός να κρατήσει Έλληνες φοιτητές στην χώρα, αφετέρου να προσελκύσει  φοιτητές από Ασία, Αφρική και Βαλκάνια.

Παρακολουθήστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη: