Σταλιά – σταλιά κι αχόρταγα … χάνονται τα εισοδήματα των γιατρών από φόρους και εισφορές!

  • Γιάννα Σουλάκη
φόρους
Στραγγαλισμό των εισοδημάτων τους μέχρι και 70%, από φόρους και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ), καταγγέλλουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί της χώρας,

Εκτάκτως συνήλθε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για να συζητήσει την «τραγική κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, εξαιτίας των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης με τους υπερβολικούς φόρους και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές:

«Το «ακριβό» δικαίωμα στην εργασία και στον βιοπορισμό στη χώρα μας έχει δημιουργήσει μία αυξανόμενη τάση φυγής στο εξωτερικό των νέων ιατρών αλλά και ιατρών που ασκούν πολυετή ιδιωτικό έργο», καταγγέλουν οι γιατροί, οι οποίοι υπολογίζουν την απώλεια των εισοδημάτων τους σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50-70%.

«Γονατίζουν» οι γιατροί από τους υπερβολικούς φόρους και εισφορές

Οι απώλειες εισοδημάτων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών έχουν συμβεί, για τους εξής λόγους:

  • από 1.1.2019 χάθηκε η έκπτωση του 15% του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • από 1.2.2019 αυξήθηκε η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 586,08€ στα 650€, λόγω θέσπισης νέου μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό σημαίνει νέα ελάχιστη εισφορά στα 130€ / μήνα.
  • η νέα ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανέρχεται στα 45,17 €/ μήνα.
  • σημαντικά αυξημένες είναι οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους όσον αφορά τον ΕΤΕΑΕΠ, με αιφνιδιαστική ασφυκτική προθεσμία αποπληρωμής των ειδοποιητηρίων για πρόνοια (εφάπαξ) του τρέχοντος έτους (49,44€ για το Α’ δίμηνο του 2019) καθώς και τα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 (281,28€ x 2 για τη διετία 2017/18 με ρύθμιση).
  • για το ΕΤΕΑΕΠ (εφάπαξ), η νέα ελάχιστη μηνιαία εισφορά πρόνοιας είναι πλέον 26 € από 23,44 €.
  • Το νέο κατώτατο τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές είναι ανέρχεται σε 7.800 € (από 7.032 €).

Συμπερασματικά, η εφαρμοσθείσα μείωση του συντελεστή για τη σύνταξη από το 20% στο 13,33% εξανεμίζεται ιδίως για τα μικρομεσαία εισοδήματα.

  • Το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, με ελάχιστη ανταποδοτική αξία.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποδεκατίζεται ολοένα και περισσότερο μετά την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος μέσω των οικονομικών βαρών που θεσπίζει, έχει δημιουργήσει κλίμα έκδηλης αδιαφορίας των ιατρών στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ή στη συνεργασία με το κράτος», αναφέρουν οι γιατροί.