«Σταγόνα» στον ωκεανό της υποστελέχωσης οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για το Γ.Ν. Χανίων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η προκηρύξη 19 μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ για το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έρχεται σε μια περίοδο που το λειτούργημα όλων των συναδέλφων (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού) έχει μετατραπεί σε πραγματική μάχη για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες για δημόσια υψηλής ποιότητας Υγεία". Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων.

Στα όριά του έχει φτάσει το ΕΣΥ λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματόδοτης 6 συναπτών ετών με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες  βελτίωσης της κατάστασης να φαντάζουν «μπαλώματα’ στους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρουν στην συνέχεια της ανακοίνωσής τους οι γιατροί «οι πολιτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής και των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις συνέβαλαν στο να μένουμε τον Ιούνιο του 2016 με 110 λιγότερους μόνιμους γιατρούς και 35 λιγότερους ειδικευόμενους με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου και όλα αυτά εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου αυξημένης προσέλευσης λόγω της κρίσης και με την επικαιρότητα της τουριστικής σεζόν.

Οι μόνιμοι διορισμοί στα νοσοκομεία (και όχι οι συμβάσεις-ομηρία των 1, 2 ή 3 ετών) είναι ο μόνος τρόπος να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ανταπεξέλθει στην ανθρωπιστική κρίση και ο μόνος λόγος για να επιστρέψουν στην χώρα οι χιλιάδες νέοι συνάδελφοι που κατά συρροή μεταναστεύουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ και αλλού».

Και δεν μένουν εκεί αλλά αναλύουν τι δεν προβλέφθηκε με την τελευταία προκήρυξη σχολιάζοντας:

«Αλγεινή, ωστόσο, εντύπωση προκαλούν:
1) Η μη προκήρυξη θέσης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρά την δηλωμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης στην στελέχωση και υποστήριξή τους. Είναι απαράδεκτο όταν έχεις κλειστά κρεβάτια και ελλείψεις στην ΜΕΘ και όταν πανελλαδικά και παγκρήτια η αναζήτηση κενού κρεβατιού είναι δυσχερής.

2) Προφανώς είναι σωστή η λογική που έδωσε ποσόστωση θέσεων από τις νέες προκηρύξεις σε διευθυντές, αναγνωρίζοντας πως με το πάγωμα των διορισμών, μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων είδε κλειστές τις πόρτες του ΕΣΥ για χρόνια. Δεν γίνεται όμως να παρακάμπτεται η μοναδική εν ενεργεία μόνιμη γιατρός του Γαστρεντερολογικού Τμήματος που παίρνει βαθμό διευθυντή σε λίγους μήνες και να προκηρύσσεται θέση διευθυντή στο συγκεκριμένο τμήμα. Την ίδια ώρα υπηρετεί στο τμήμα επικουρικός επιμελητής Β΄ με πολυετή προϋπηρεσία. Ζητάμε να επιλυθεί άμεσα ο ζήτημα με προκήρυξη θέση επιμελητή Β΄αντί για διευθυντή στο Γαστρεντερολογικό».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στα Χανιά αγωνίζονται για:
– Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο με κοινωνικά, επιστημονικά κριτήρια και ανιδιοτέλεια. Να έχουν λόγο σε αυτό τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου ( Επιστημονικό Συμβούλιο, Τομείς κτλ)
– Να παρακαμφθούν άμεσα θεσμικά κωλύματα στις εισηγήσεις και τις κρίσεις των θέσεων. Να γίνουν άμεσα οι νέες τοποθετήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν