Στα βήματα της Μύρτιδος η »ανάπλαση» του νεκρού στην Αμφίπολη! Δείτε τη μέθοδο

  • Iatropedia
Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες αναμένεται να γίνει γνωστή η ταυτότητα του νεκρού του σκελετού της Αμφίπολης. Ειδικοί επιστήμονες, εξειδικευμένοι στην ανθρωπολογία, θα εξετάσουν εξονυχιστικά το σκελετό με όλες τις νέες μεθόδους που έχουν στη φαρέτρα τους αλλά όπως ισχυρίζονται θα χρειασθεί καιρός μέχρι να καταλήξουν στο όνομα του νεκρού.

Η ανάπλαση της Μύρτιδος

Το γεγονός ότι στην Αμφίπολη εντοπίσθηκε ακέραιο το κρανίο του νεκρού εικάζεται ότι είναι δυνατόν να γίνει η ανάπλαση του προσώπου, όπως εξάλλου είχε γίνει με το πρόσωπο της 11χρονης Μυρτίδος, όπως τη βάφτισαν οι αρχαιολόγοι.

Η Μύρτιδα ήταν ένα κορίτσι που έζησε πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα, την εποχή του Περικλή, και πέθανε σε νεαρή ηλικία από τυφοειδή πυρετό.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ανάπλαση του προσώπου της κατέστη εφικτή χάρη στο κρανίο της που βρέθηκε το 1995 μαζί με τα οστά άλλων 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο τάφο του Λοιμού κατά τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμικό.

Η εξαιρετική διατήρηση του κρανίου ήταν ο κύριος λόγος που αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη.

Η μελέτη διήρκεσε 3 χρόνια και σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η άνω και κάτω γνάθος και όλα τα δόντια του παιδιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά διατηρούνταν.

Ο γρίφος του DNA

Από την δεκαετία του 1970 οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αποκωδικοποιούν το DNA αποτέλεσμα της µελέτης της ενζυµολογίας των λειτουργιών του DNA στα βακτήρια.

Πλέον οι επιστήμονες μπορούν χάρη στις ειδικές εξατάσεις που γίνονται στο DNA να προσδιορισθεί η ηλικία, το φύλο αλλά και τα αίτια θανάτου του νεκρού.

Ιδιαίτερα για το σκελετό της Αμφίπολης οι ειδικοί θα μπορέσουν να ατλήσουν πληροφορίες ακόμη και για τη διατροφή που ακολουθούσε ο νεκρός.

O όρος ανασυνδυασµένο DNA υποδηλώνει ένα µόριο DNA αποτελούµενο από δύο (ή

περισσότερα) ξένα µεταξύ τους τµήµατα ενωµένα σε µια συνεχή αλυσίδα µε in vitro διεργασίες.

H τεχνολογία αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες την αποµόνωση, ταυτοποίηση και πολλαπλασιασµό οποιουδήποτε τµήµατος DNA ενός οργανισµού.

Βασιζόμενοι σε αυτό τον τεμαχισμό της αλυσίδας μπορούν σήμερα να φθάσουν στα ίχνη της ιστορίας ακόμη κι ενός σκελετού που μπορείτε να χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Πως εντοπίσθηκε ο Ριχάρδος

Όπως είχε αναφέρει περιγράφοντας τη μέθοδο που είχε ακολουθεί η δρ. Τούρι Κινγκ, γενετίστρια, δήλωσε ότι «είχαν υπάρξει ανησυχίες ότι το DNA στα οστά θα ήταν πολύ υποβαθμισμένο: το ερώτημα ήταν πώς θα μπορούσαμε να πάρουμε δείγμα γενετικού υλικού και να το επεξεργαστούμε και είμαι πολύ χαρούμενη που το καταφέραμε».

«Υπάρχει ταυτοποίηση του DNA μεταξύ του μητρικού γενετικού υλικού των απογόνων της οικογένειας του Ριχάρδου Γ' (μια γυναίκα στον Καναδά κι έναν Λονδρέζο επιπλοποιό) και τα οστά που βρήκαμε στην ανασκαφή του Γκρεϊφρίαρς» . Μετά από αυτή την εξέλιξη βρέθηκε ποιος ήταν ο νεκρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Άδειασαν από τρόφιμα τα ψυγεία στο ΚΑΤ και στο Κέντρο Αποκατάστασης!

Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από κλινικές μελέτες! Το χαμένο ρευστό και η ρύθμιση Βορίδη

Η ακτινογραφία του ΕΣΥ δια χειρός εργαζομένων! Δείτε τα κενά και τις ελλείψεις

Δείτε ποια φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία! Πλήρης κατάλογος