Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά τον ξυλοδαρμό παιδοχειρουργού στο Παίδων «Αγία Σοφία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Παίδων
Ζητούν από τη Διοίκηση του Παίδων "Η Αγία Σοφία" να αναλάβει τα έξοδα της νομικής υπεράσπισης της γιατρού που υπέστη ξυλοδαρμό σε εφημερία.

Ανάστατοι είναι οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) μετά τον ξυλοδαρμό συναδέλφου τους, κυρίως εξαιτίας της στάσης της αστυνομίας να αφήσει ελεύθερο τον δράστη, αλλά και της άρνησης του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», να καλύψει νομικά τη γιατρό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει με ανακοίνωσή της τον αποτροπιασμό της για τον ξυλοδαρμό της Παιδοχειρουργού στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» από συνοδό ασθενούς κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας στις 05/10/2023.

«Ο συνοδός του μικρού ασθενούς θεώρησε σωστό να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές σε βάρος της συναδέλφου επειδή εξοργίστηκε από τη διάρκεια της αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάδελφος έμεινε αβοήθητη και ότι τόσο όσοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό αλλά και η φύλαξη του νοσοκομείου παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι παρόλο που κλήθηκε η αστυνομία και συνέλαβε το δράστη της επίθεσης, αφέθηκε ελεύθερος 4 ώρες αργότερα. Μάλιστα η αστυνομία επικαλέστηκε ότι η συνάδελφος δεν ήταν παρούσα στην προσαγωγή του δράστη στο τμήμα για να δώσει κατάθεση, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η συνάδελφος, η οποία νωρίτερα είχε δώσει τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, εφημέρευε, δε μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο της και ότι θα πήγαινε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της εφημερίας», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να συναντήσει τη γιατρό και στη συνέχεια την κάλεσε για να την αποτρέψει να κινηθεί νομικά, «ενώ της δήλωσε ανερυθρίαστα ότι αν αποφασίσει να το κάνει ΔΕΝ θα καλύψει τα έξοδα! Ντροπή! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υγειονομικοί γίνονται σάκος του μποξ για δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες» που τους προπηλακίζουν, τους απειλούν, τους βρίζουν και τους ξυλοφορτώνουν. Πρόκειται για ενέργειες που στοχοποιούν τους υγειονομικούς και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την άθλια κατάσταση και τα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην “διεφθαρμένων”, ως δήθεν “συνυπεύθυνων” για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας, και, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση από ακροδεξιές ομάδες, ως δήθεν “συνεργών” σε υποτιθέμενα “εγκλήματα σε βάρος ασθενών”», εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ):

«Η Διοίκηση του νοσοκομείου θα έπρεπε να αναλάβει την υπεράσπιση της γιατρού νομικά αλλά και να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων ώστε να μην δημιουργούνται αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά. Η δε αστυνομία θα έπρεπε να επιτρέψει στη γιατρό να προχωρήσει σε μήνυση 4 ώρες μετά, αφού λόγω εφημερίας δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο της. Τέτοια φαινόμενα βίας έχουν αυξηθεί δραματικά στους χώρους των νοσοκομείων και οι Διοικήσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις ομαλές εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής.

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι γιατροί απαιτούν:

  • Η διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες σε βάρος του δράστη της επίθεσης.
  • Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το γεγονός, ότι η αστυνομία όχι μόνο άφησε ελεύθερο τον δράστη της επίθεσης αλλά και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του στη συνάδελφο προκειμένου να καταθέσει μήνυση.
  • Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν επιτέλους να «ποιούν τη νήσσαν». Να παρέχεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση την ώρα της δουλειάς τους.
  •  Την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν παρόμοια συμβάντα.