Στα δικαστήρια οι γιατροί για την απαγόρευση των επισχέσεων στο ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μετά την αποδοχή της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τον υπουργό Υγείας βάση της οποίαςαπό δω και στο εξής απαγορεύονται οι επισχέσεις εργασίας στους γιατρούς που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπ.αριθμ.276/10 γνωμοδότηση για τις έννομες συνέπειες της επίσχεσης εργασίας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ορίζεται ότι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

Παράλληλα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας «δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας», καθώς και ότι ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.

«Με την απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΥΚΑ, ενώ για το θέμα ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών.

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει: «Τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας επειδή αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τούτο αποδεικνύεται από τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και του δικηγόρου Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ (επισυνάπτεται).

Εν ολίγοις το ΝΣΚ ισχυρίζεται ότι οι γιατροί ΕΣΥ, παρά το ότι έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες 5 μηνών, δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης διότι το ελληνικό κράτος αποτελεί αξιόχρεο και φερέγγυο εργοδότη!!

Ο κ. Λυκουρέντζος επαναφέρει λοιπόν σε ισχύ το Βαυαρικό Δίκαιο της εποχής του Όθωνα..

Η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του «ευρωπαϊστή» υπουργού Υγείας».