Στα χαρακώματα οι γιατροί: εμπλοκή με την καταβολή εφημεριών!

  • Iatropedia
Ένα βήμα πριν από νέο κύκλο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιτίας των «κουρεμένων» εφημεριών. Πλέον θα λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους από εφημερίες και με καθυστέρηση αλλά και ψαλιδισμένα.

Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών μείωσε καταρχάς το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία για το 2012. Να σημειωθεί ότι ήδη τα χρήματα που είχαν δοθεί το 2011 ήταν περιορισμένα.

Πλέον όμως προκύπτει και άλλο θέμα.

Όπως ενημερώνει η ΟΕΝΓΕ μέσω του προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα όλες τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών «παρουσιάζεται εμπλοκή στην καταβολή εφημεριών, αρχής γενομένης από τις εφημερίες Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες δεν πρόκειται να καταβληθούν 27 Ιανουαρίου 2012. Τούτο συμβαίνει επειδή τίθεται σε ισχύ Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και οι εφημερίες εφεξής θα υφίστανται τον έλεγχο των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η καταβολή τους θα γίνεται από τα Εντελλόμενα, καταργώντας την ως τώρα διαδικασίας καταβολής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών κάθε 27 του μήνα».

Παρά τις πιέσεις που άσκησε η ΟΕΝΓΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ανένδοτη. Ο κ.Βαρνάβας μιλά και για τα κουρεμένα κονδύλια: «Επίσης ανακύπτει δεύτερο ζήτημα που αφορά στο ύψος των κονδυλίων που θα διανεμηθούν σε κάθε Νοσοκομείο, τα οποία θα είναι μειωμένα, δεδομένης της μείωσης που έχουν επιβάλλει στο συνολικό κονδύλιο εφημεριών.

Συγκεκριμένα πέρυσι, από τα εγγεγραμμένα 400 εκατ. ευρώ μετά από τεράστιες περικοπές διέθεσαν τελικά 385, ενώ φέτος έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας 370 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών καλεί τους συναδέλφους του από όλη τη χώρα να είναι σε ετοιμότητα και συνιστά:

1. Στις Γενικές Συνελεύσεις που διεξάγονται αυτή την εποχή να συζητηθεί το ζήτημα και να ενημερωθούν οι γιατροί.

2. Τα Επιστημονικά Συμβούλια να επικαιροποιήσουν τα ασφαλή

προγράμματα εφημέρευσης και να τα δώσουν στα λογιστήρια των Νοσοκομείων για κοστολόγηση, ώστε να προκύψει το κονδύλιο

πρόσθετης επιχορήγησης που απαιτείται ώστε να υλοποιηθούν τα ασφαλή προγράμματα.

3. Οι Ενώσεις και οι Πενταμελείς οφείλουν να επιμείνουν και να

συγκρουστούν με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε απόπειρα

περικοπής του ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης.

Σε περίπτωση που οι Διοικήσεις εμμένουν οι Ενώσεις να προχωρήσουν σε καταλήψεις στα γραφεία Διοικήσεων και στη συνέχεια –σε συνδυασμό με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις που ξεκινούν από 13 Φεβρουαρίου- να προχωρήσουν σε καταλήψεις διαρκείας σε ΥΠΕ και κλιμακώνοντας να προχωρήσουν ακόμη και σε καταλήψεις χώρων του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΕΝΓΕ: καταρρέει το ΕΣΥ – κινδυνεύουν ασθενείς

στο πόδι τα νοσοκομεία για τις εφεδρείες

γιατροί με ιδιωτικά ιατρεία στο ΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν