Στα άκρα η κόντρα Λυκουρέντζου-Φαρμακοποιών! Όλο το παρασκήνιο της μεγάλης ρήξης

  • Iatropedia
Κόντρα στην κόντρα φαίνεται ότι βαδίζουν υπουργός Υγείας και φαρμακοποιοί με αφορμή το ρευστό που δεν ήρθε αλλά και την πρόθεση Λυκουρέντζου να απελευθερώσει το ωράριο και να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις. Στον αντίποδα τα 10 εκατ. των ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται και εξακολουθούν να παίρνουν όχι με πίστωση αλλά μόνο με μετρητά τα φάρμακά τους ενώ σήμερα δε θα βρούνε και ανοικτά τα φαρμακεία σε Αθήνα-Πειραιά! Τι οδήγησε όμως στην έκρηξη μεταξύ των δύο πλευρών και τι γνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου; Διαβάστε όλο το παρασκήνιο

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι κινητοποιήσεις θα λάμβαναν τέλος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι ανοίγει το δρόμο για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων ενώ ο ΕΟΠΥΥ προχωρά και σε ατομικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι εκβιάζουν το υπουργείο και δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αν.Λυκουρέντζος είχε πεισθεί ότι θα έληγαν οι απεργίες θεωρώντας ότι είχε λάβει και σχετική διαβεβαίωση από τους επικεφαλής των φαρμακοποιών.

Όμως από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι και πάλι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις από την κυβέρνηση αφού δε δόθηκε ούτε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αλλά ούτε κατεβλήθη το υπόλοιπο των οφειλομένων του μηνός Αυγούστου.

«Όσο αυτοί θα σκληραίνουν τη στάση τους τόσο θα τη σκληραίνω κι εγώ» ακούστηκε να λέει στους διαδρόμους ο υπουργός Υγείας, καθόλου τυχαία προφανώς.

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους, αιφνιδιασμένοι όπως αφήνουν να εννοηθεί από τις ανακοινώσεις Λυκουρέντζου, ζητούν πλέον μόνο συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσουν τα αιτήματά τους.

Τι θα επακολουθήσει;

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προτίθεται να μην καταβάλει ούτε τα οφειλόμενα του Σεπτεμβρίου στον κλάδο έως ότου λήξει η απεργία και εξομαλυνθεί η αγορά.

Βέβαια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη συνεδρίασή του αύριο Τετάρτη σκοπεύει να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Πηγές αναφέρουν πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δεν είχε λάβει γνώση για τις αποφάσεις Λυκουρέντζου, γεγονός επίσης καθόλου τυχαίο, καθώς αποδεικνύει ότι η σκληρή γραμμή που ακολουθήθηκε από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, έχει μάλλον και το πράσινο φως του Μαξίμου.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η κόντρα που ξέσπασε θα πρέπει να λήξει πριν την Πρωτοχρονιά καθώς οι δεσμεύσεις τις κυβέρνησης προς την τρόικα είναι να ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ το νέο έτος χωρίς οικονομικά βάρη. Γι αυτό και είναι πολύ πιθανό οι φαρμακοποιοί να πληρωθούν. Τα βασικότερα τουλάχιστον. Άλλωστε προετοιμάζεται έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην καταρρεύσει.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά όμως, άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι…

Δήμητρα Ευθυμιάδου