ΣΠΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη

  • Ρούλα Τσουλέα
αιμοδοσία
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Απριλίου 2021. Η Τιτίκα Μανδαλάκη συνέβαλλε στην καθιέρωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας και αφιέρωσε την ιατρική σταδιοδρομία της στη φροντίδα των ασθενών με αιμορροφιλία.

Εθελοντική αιμοδοσία στην μνήμη της καθηγήτριας Βασιλικής-Αικατερίνης (Τιτίκα) Μανδαλάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου 2020, διοργανώνει η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσία του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα.

Η Τιτίκα Μανδαλάκη (1929-2020) ήταν ιατρός αιματολόγος, καθηγήτρια και π. διευθύντρια του Β΄ Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας και Αιμορροφιλικών του Λαϊκού. Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ), η σταδιοδρομία της στην Ιατρική ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αιμορροφιλικούς ασθενείς.

Τους ασθενείς αυτούς «φρόντιζε με αγάπη και αφοσίωση». Μεριμνούσε «όχι μόνο για την αντιμετώπιση της νόσου… αλλά και για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι αιμορροφιλικοί ασθενείς την αποκαλούσαν «μητέρα»», σημειώνει ο ΣΠΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Στην πραγματικότητα, η Τιτίκα Μανδαλάκη υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΠΕΑ, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας. Εισήγαγε επίσης στην χώρα μας την αντιπηκτική αγωγή που σήμερα σώζει χιλιάδες ασθενείς.

Καθοριστική, εξ άλλου, ήταν η συμβολή της στην εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα. Ως ένθερμος υπέρμαχός της συνέβαλε αποφασιστικά:

  • Στην ανάπτυξη των Κέντρων Αιμοδοσίας στην Ελλάδα
  • Στην κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος
  • Στην εξάλειψη της αμειβόμενης αιμοδοσίας

Η «μαμά» των αιμορροφιλικών

«Η Τιτίκα Μανδαλάκη, ένας σπουδαίος άνθρωπος και εξαίρετη επιστήμονας αφιέρωσε τη ζωή της, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στην κοινότητα των αιμορροφιλικών ασθενών. Χάρη σε εκείνη και τους αδιάκοπους αγώνες της, ο Σύλλογός μας έχει κατορθώσει να παραμείνει ζωντανός και δυναμικός, προάγοντας με κάθε τρόπο την προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων με αιμορροφιλία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τους πάσχοντες. Η Τιτίκα Μανδαλάκη ήταν και θα είναι για όλους μας η «μαμά» του Συλλόγου», δήλωσε ο Γιώργος Φιλιππίδης, πρόεδρος του ΣΠΕΑ.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 στο Αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη, αλλά η τοποθεσία άλλαξε). Η διεύθυνση είναι Μικράς Ασίας 75, Γουδί. Ώρες διεξαγωγής: από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Ο ΣΠΕΑ αφιέρωσε επίσης το τρέχον τεύχος της ενημερωτικής έκδοσής του «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ» στην μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το τεύχος αυτό ΕΔΩ.