Σωτήρης Τσιόδρας: “Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς” – Τι είπε για κοκκύτη, στρεπτόκοκκο και εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Μια σημαντική παρέμβαση για όλες τις πρόσφατες επιδημίες που ταλαιπωρούν τη χώρα μας αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, έκανε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το επικείμενο 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, το οποίο διεξάγεται 7 έως 10 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ Καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, περιστοιχιζόμενος από ακόμη 6 διαπρεπείς επιστήμονες, αναφέρθηκε σε όλες τις επιδημίες που μαστίζουν τον πληθυσμό της χώρας μας, όπως την μηνιγγίτιδα, τον κοκκύτη, τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και την ιλαρά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε στις επιπτώσεις που υπάρχουν και δυστυχώς κοστίζουν ανθρώπινες ζωές από τη χαμηλή αποδοχή, ή ακόμη και την αμφισβήτηση των εμβολιασμών στη χώρα μας, τονίζοντας πως αυτή οφείλεται σε παραπληροφόρηση.

“Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών για όλα τα νοσήματα και όχι μόνο για τον COVID-19 αναμένεται να έχει συνέπειες στην εμβολιαστική προσπάθεια και τη δημόσια Υγεία. Ως τραγικό παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια στην Ευρώπη καταγράφουμε επιδημίες από ιλαρά, διφθερίτιδα και κοκκύτη. Το 2023 είχαμε σημαντική αύξηση των αρθιθμό των κρουσμάτων από ιλαρά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και σε 40 από τις 53 χώρες ευρωπαϊκής περιοχής και 10 χώρες επιπλέον της ΕΕ”, ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς.

“Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς όταν ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά, μολύνει 12 με 18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% των ανθρώπων με ιλαρά κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση”, τονίζει ο επιστήμονας.

19 κρούσματα ιλαράς τα περισσότερα 40 έως 55 ετών σε ανεμβολίαστους

Προσθέτει, επίσης, πως o εμβολιασμός είναι αυτό που ο ίδιος λέει “κρυμμένο όφελος” μιας πράξης προληπτικής, κι αυτό, όπως λέει, είναι κάτι που δεν φαίνεται “και το οποίο δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει, παρά μόνο με πράξεις μαθηματικές”.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΕΛ, κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα από την αρχή του 24 έως τις 6 με 7/3 έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

Αφορούσαν τις ηλικίες 40 με 55 ετών και είναι διαφορετική η επιδημία από αυτή του 2017 – 2018 που ήταν μικρότερες ηλικίες, παιδιά κάτω των 5.

“Αυτό που είναι κοινό είναι ότι τα κρούσματα δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, καθώς είναι ανεμβολίαστοι εντελώς ή ατελώς εμβολιασμένοι. Και δυστυχώς μεταδώσαν τη νόσο και στους επαγγελματίες υγείας και πάλι. Οι περισσότεροι είχαν επαφή με χώρα του εξωτερικού -κυρίως στη Ρουμανία- που έχει μια επιδημία με πολλές χιλιάδες περιπτώσεις της νόσου”, όπως είπε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Παίδων “Αγία Σοφία”, είπε ότι καταγράφηκαν επίσημα από τον ΕΟΔΥ 19 περιστατικά, εκ των οποίων τα 5 σε υγειονομικούς, αλλά είναι προφανώς πολύ περισσότερα τα κρούσματα στην κοινότητα, όπου διαδράμουν υποκλινικά με ήπια συμπτώματα.

Η ιλαρά, τόνισε, δεν είναι μια αθώα νόσος. Το 2017 – 2018 στην προηγούμενη επιδημική έξαρση καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.600 περίπου κρούσματα και μόνο στο Παίδων “Αγία Σοφία” νοσηλεύτηκαν 400 παιδιά και υπήρξαν 2 θάνατοι.

Παιδιά υπέστησαν επιπλοκές με νοσηλείες στη ΜΕΘ, άρα “δεν είναι ένα απλό νόσημα”, πρόσθεσε

“Ακόμη αν περάσει κάποιος ήπια την ιλαρά, για περίπου μια 10ετία είναι όσοι νοσήσουν είναι ευπαθείς σε πάρα πολλές λοιμώξεις και νοσήματα. Είναι μία λοίμωξη, η οποία εξαντλεί το ανσοποιητικό σύστημα”, κατέληξε.

Κοκκύτης: 30% πιθανότητα επιληψίας και εγκεφαλικών βλαβών ακόμη και σε ήπια νόσο

Ο Καθηγητής κ. Μίχος,  σημείωσε πως καταγράφεται πανελλαδικά αύξηση στις λοιμώξεις μετά την πανδημία, κυρίως λόγω της συνύπαρξης ιών και βακτηρίων.

“Μιλάμε όλοι για την αύξηση στις διεισδυτικές λοιμώξεις από τον λεγόμενο στρεπτόκοκκο. Υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση, τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ μιλάνε για 102 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από τα οποία τα 54 είναι παιδιά και σημειώθηκαν 27 θάνατοι από τους οποίους 11 είναι παιδιά. Ο στρεπτόκοοκκος όταν κάνει διεισδυτική λοίμωξη έχει σημαντική θνητότητα. Δεν υπάρχει εμβολιασμός, παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αυτό που μπορούμε να παρέχουμε στον ασθενή μας”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιδημία κοκκύτη, σημείωσε πως πολλά περιστατικά δεν διαγνώσκονται καθώς εκδηλώνονται με επίμονο βήχα σε όλες τις ηλικίες.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως έχουν χαθεί ήδη, 2 μωρά τους τελευταίους μήνες.

“Η πιο βαριά κλινική εκδήλωση είναι στα βρέφη, όπου μπορεί να κάνει και άπνοια και εγκεφαλοπάθεια. Ήδη έχουμε χάσει 2 μωρά στην Ελλάδα από κοκκύτη τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι καταγεγραμμένα με κοκκύτη 34 κρούσματα ενώ το 2023 ήταν 9 τα επίσημα”.

“Ο κοκκύτης δεν είναι ένα αθώο νόσημα”, σημείωσε ο γιατρός.

“Δεν είναι αθώο νόσημα για τα μικρά παιδιά, ειδικά για τα βρέφη, ακόμη και για τα βρέφη που περνάν σχεδόν ασυμπτωματικά χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, έχουν 30% πιθανότητα να κάνουν επιληψία αργότερα γιατί κάνει εγκεφαλικές βλάβες. Αρά και εδώ έρχεται η πρόληψη και ο έγκαιρος εμβολιασμός”, υπογράμμισε ο ίδιος.