Σωτήρης Μπερσίμης: Συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία αλλιώς …κυρώσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε μέσω του προέδρου του, Σωτήρη Μπερσίμη, τους γιατρούς με εγκύκλιο να συμμορφωθούν στις διατάξεις σχετικά με την συνταγογράφηση και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Η εγκύκλιος του Σωτήρη Μπερσίμη εντάσσεται στο πλαίσιο για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (να θυμίσουμε ότι είναι στο 1,945 δισ. ευρώ) στόχος που δεν δείχνει να επιτυγχάνεται και για φέτος! Η υπέρβαση μάλιστα εκτιμάται μέχρι στιγμής για το 2017 στα 450 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητεί να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική ονομασία, όπως είναι αίτημα των γιατρών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά τους απαγορεύει και την απλή αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «σχόλια» ή «Οδηγία». Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, πως οι εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών κάθε γιατρού.

Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί από τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν φάρμακα πέραν των 30 ημερών (εξαιρούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές) ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, καθώς και να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Διαβάστε εδώ ΩΧΛΡΟΞ7Μ-ΔΦΗ 11-09-2017 την εγκύκλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν