“Σωτηρία”: Ράντζα πριν έρθει η γρίπη – Χωρίς προσωπικό το μεγαλύτερο Νοσοκομείο για αναπνευστικά νοσήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Σωτηρία
Εικόνα εγκατάλειψης, με κλειστές ολόκληρες κλινικές και τμήματα επειδή δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Στο Νοσοκομείο Θώρακος “η Σωτηρία” δεσπόζουν πλέον τα ράντζα και μάλιστα πριν μπει ο χειμώνας και εμφανιστούν τα πρώτα κρούσματα γρίπης.

Η αναστολή λειτουργίας της 10ης Παθολογικής Κλινικής – δυναμικότητας 35 κλινών – με απόφαση της Διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας (εκτελούσας χρέη Διοικήτριας), ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν ο λόγος που αναπτύσσονται ράντζα. σχεδόν σταθερά πλέον, στην 3η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική. Η απόφαση για το κλείσιμο της κλινικής φάνηκε ως αναγκαία λύση, αφού εξαιτίας της τραγικής έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Ήταν, πράγματι, η μόνη λύση;

“Απορούμε πώς με τόση ευκολία η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας κα. Ράπτη, πήρε απόφαση να κλείσει Kλινική 35 κλινών, κάτι που με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έκανε”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συμπληρώνει:

“Γιατί δεν το έκανε νωρίτερα, παρ’ ότι η 10η Παθολογική υπολειτουργούσε πολύ καιρό και το προσωπικό είχε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τις ελλείψεις; Μάλιστα υπήρχε και σχετική αναφορά των ειδικευομένων στον εισαγγελέα, ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, από πιθανό ιατρικό λάθος εξαιτίας του burnout και της εντατικοποίησης της εργασίας”.

“Σωτηρία”: Ράντζα σε όλες τις κλινικές από τα τέλη Οκτωβρίου

Διασπορά ράντζων υπάρχει πλέον, σύμφωνα με τις εικόνες που βλέπετε αλλά και τις καταγγελίες των εργαζομένων, σε όλες τις κλινικές. Κι ακόμα δεν έχει μπει ο χειμώνας, εποχή που αυξάνει τις νοσηλείες περιστατικών που σχετίζονται με τη διασπορά της γρίπης και τις επιπλοκές της.

“Το χειμώνα τα ράντζα θα υπερδιπλασιασθούν με τις ιώσεις σε έξαρση. Αντί να ανοίξουμε κρεβάτια ενόψει της γρίπης, για να σταματήσουν επιτέλους να υπάρχουν αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, εμείς κλείνουμε κρεβάτια και ειδικά σε εξειδικευμένα για τις λοιμώξεις της γρίπης νοσοκομεία, όπως είναι το Σωτηρία. Για να μην έχουμε τα περσινά δυσάρεστα γεγονότα με θανάτους, όμως, πρέπει να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό, να καλυφθούν οι οργανισκές θέσεις και νανα επαναλειτουργήσει η 10η Παθολογική Κλινική”, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Λόγω έλλειψης προσωπικού -κυρίως γιατρών- μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στο “Σωτηρία” έκλεισαν 5 Πνευμονολογικές Κλινικές. Συνολικά έχουν κλείσει πάνω από 110 πνευμονολογικές κλίνες, ενώ πριν από 10 μέρες προστέθηκαν ακόμα 35 κλειστές κλίνες. Κανένα από αυτά τα κρεβάτια δεν έχει αναπληρωθεί. Το λιγότερο που απαιτεί το νοσοκομείο για να εξασφαλίσει μια βασική ασφαλή λειτουργία, είναι η πρόσληψη περίπου 50 γιατρών και 100 νοσηλευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη γιατρού από το 2010.