Σωστές ή λάθος οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από τον ΕΟΠΥΥ;

  • Iatropedia
Ότι οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου δεν προκαλούν περαιτέρω επιβάρυνση στους γιατρούς εξήγησε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ... Ο ΙΣΑ όμως επιμένει ότι δεν πήρε απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε στον Οργανισμό.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μπερδεμένη και με ασάφειες είναι η απάντηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την καταγγελία που κατέθεσαν στον ΙΣΑ δεκάδες γιατροί οι οποίοι έλαβαν βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου για ποσά που δεν είχαν εισπράξει.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ «για άλλη μια φορά δεν είναι ακριβής ο ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά που συμψηφίζονται δεν είναι τα τελικά και εκκρεμεί ο τελικός έλεγχος που πρέπει να γίνει από τις ιδιωτικές εταιρίες -γεγονός που παραδέχεται και ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του-.

Την ίδια ώρα, δεν αναφέρεται πουθενά αυτό που έχει ζητήσει ο ΙΣΑ δηλαδή ο επαναπροσδιορισμός του clawback του 2014 αφού πρώτα υπολογιστεί το ατομικό όριο ανά πάροχο».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για τις βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου των γιατρών, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τα ακόλουθα:
Οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εξέδωσαν βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου για ποσά που είτε εισπράχθηκαν από τους παρόχους είτε συμψηφίστηκαν έναντι οφειλών τους από rebate & claw back για τα έτη 2013 και 2014. Στην διαδικασία αυτή συμπεριελήφθη και το 10% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για το 2012 και 2013, το οποίο δεν είχε αποδοθεί στους παρόχους λόγω του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
Οι βεβαιώσεις φόρου λοιπόν, περιλαμβάνουν το σύνολο των τιμολογίων που εξοφλήθηκαν είτε με απευθείας πληρωμή είτε μέσω της διαδικασίας συμψηφισμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ήδη γνωστή η ΠΟΛ 1191/12-08-2014 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την φορολογική μεταχείριση των ποσών επιστροφής από το rebate και το claw back.
Όσον αφορά την εκκρεμότητα του τελικού ελέγχου και εκκαθάρισης, θα γίνει με την ολοκλήρωση του κλινικού και οικονομικού ελέγχου, οπότε οι όποιες διαφοροποιήσεις στο rebate και claw back θα επαναϋπολογιστούν και θα αποδοθούν οι διαφορές.
Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται αντιληπτό ότι οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου είναι ορθές και δεν παράγουν καμία επιβάρυνση για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιχνίδι εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ με τα παλιά χρέη! Καταγγελίες σοκ από τους εργαζόμενους