Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»: 160 κλίνες και 9 χειρουργικά κρεβάτια κλειστά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει σε ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης το Σωματείο Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", (ΣΕΝΕ), "παρέμειναν κλειστές όλες οι δομές υγείας που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα 160 νοσηλευτικά κρεβάτια της Πολυκλινικής, τα 9 χειρουργικά τραπέζια των νέων χειρουργείων, τα 8 μονίμως κλειστά κρεβάτια στη ΜΑΦ".

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν υπήρξε «ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας» με μεγάλες μειώσεις μισθών που φτάνουν το 50% με παράλληλη αύξηση της φορολογίας, χαράτσια κλπ ενώ το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, αλλά και παραιτήσεις, φυγή στο εξωτερικό κλπ).

Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Οι κενές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες (μείωση υπηρεσιών υγείας και ιδιαιτερότητα νοσοκομείου με τμήματα – κέντρα αναφοράς – δευτεροβάθμια κλπ) ξεπερνούν τις χίλιες. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) 60.000 εισαγωγές το χρόνο, 12.000 χειρουργεία, 500.000 προσερχόμενοι στα τακτικά, στα ΤΕΠ και στα εργαστήρια (πάνω από 8 εκατ. εξετάσεις). Αμέτρητος αριθμός φτωχών που έρχονται χωρίς ραντεβού για επανεξέταση ή για συνταγογράφηση γιατί το 1535 τους παραπέμπει μετά 3μηνο και πλέον. Υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 16.000.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν από το ΣΕΝΕ, «οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς (βλ. ΑΕΜΥ με παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΕΣΑΝ ΑΕ και σύνδεση ΚΕΝ με μισθολογικό κόστος), προχωράει με συγκεκριμένα μέτρα, η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προσλήψεις δεν γίνονται ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Επικουρικοί όλων των κλάδων 90, ΟΑΕΔ 75, συμβασιούχοι καθαριστές 280, εργολαβικοί 105, ΚΕΕΛΠΝΟ 30, Πανεπιστημιακοί 15 + 5 υπότροφοι κ.ά. Σύνολο 600. Το σύστημα για να καλύψει τα τεράστια κενά ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τη δουλειά εκατοντάδων νέων παιδιών (η αυριανή βάρδια των συναδέλφων μας). Πολλά είναι τα τμήματα που στέκονται από τη δουλειά μαθητών ΟΑΕΔ, σπουδαστών ΤΕΙ και εν γένει, πολλών σπουδαστών ή απόφοιτων που έρχονται για πρακτική άσκηση».

Αλλά το χειρότερο είναι ότι η Υγείας δεν είναι δωρεάν

Όπως καταγγέλλουν από το ΣΕΝΕ, «οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ με πλήθος εξετάσεων και φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων – εκτός ΦΕΚ – που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή».

Και αφού κάνουν τον απολογισμό των δράσεών τους, τονίζουν ότι «το σωματείο είχε και έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».