ΣΟΚ στην αγορά φαρμάκου. Συνταγογράφηση μόνο με δραστική για το 85% των φαρμάκων!

  • Iatropedia
Μια απίστευτη διαδικασία διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Υγείας καιτρόικας είναι ακόμη σε εξέλιξη λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με αφορμή ειδική διάταξη που φέρει την υπογραφή των ίδιων των δανειστών μας και προβλέπει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, παρά τις κάθετες αντρρήσεις του υπουργού Υγείας. Διαπραγματεύσεις Λυκουρέντζου με τους δανειστές έως την τελευταία στιγμή. Τι σημαίνει για τους ασθενείς...

Στο κόκκινο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς η τροϊκανοί με πρόταση-διάταξη την οποία απέστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση ζητούν επιτακτικά πια να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία σχεδόν στο σύνολο των φαρμάκων.

Και όπως όλα δείχνουν οι συγκεκριμένη διάταξη θα ψηφιστεί φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά φαρμάκων αλλά και στους ασθενείς. Οι δανειστές μας “πατούν” σε νόμο που είχε ψηφιστεί στο πλαίσιο του μνημονίου και εξαιρούν μόνο ένα 15% των φαρμάκων τα οποία μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν και με την εμπορική τους ονομασία.

Είναι ενδεικτικό των απαιτήσεών τους ότι απέστειλαν την διάταξή τους όχι στην ηγεσία του υπουργείου υγείας ως όφειλαν αλλά κάπου στο …Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ενταχθεί στο σύνολο των μέτρων που θα ψηφιστούν την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος που από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τροϊκανούς τις τελευταίες ώρες προκειμένου να ανατρέψει τη συγκεκριμένη προσταγή.

Στόχος να σωθεί ότι είναι δυνατόν δεδομένου ότι με την αλλαγή αυτή της συνταγογράφησης θα κινδυνέψουν πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα.

Από την άλλη οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια συνταγή μόνο με τη δραστική ουσία χωρίς να γνωρίζουν ποιο σκεύασμα θα φθάσει στα χέρια τους.

Άλλωστε πλέον το παιχνίδι θα περάσει στα χέρια των φαρμακοποιών οι οποίοι και θα επιλέγουν το ακριβές φάρμακο που θα χορηγείται στους ασθενείς. Όσο για τους γιατρούς, μάλλον θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα καθώς δε θα γνωρίζουν τι θεραπεία λαμβάνουν οι ασθενείς τους και αν αυτή θα είναι αποτελεσματική ή όχι.

Με βάση τη ρύθμιση, κάθε γιατρός θα μπορεί μόνο σε ποσοστό 15% να συνταγογραφεί φάρμακα με εμπορική ονομασία και σε όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να γράφει μόνο τη δραστική ουσία.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πάντως είναι σε αναστάτωση ενώ σημειώνουν ότι σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο θα αποδειχθεί καταστροφικό για τον κλάδο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν