Σκύλοι και προσδόκιμο ζωής: Το πόσο θα ζήσει ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να φαίνεται στη μουσούδα του

  • Iatropedia newsroom
Σκύλοι και προσδόκιμο ζωής: Το πόσο θα ζήσει ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να φαίνεται στη μουσούδα του
Νέα μελέτη δείχνει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των σκύλων είναι περίπου 12,5 χρόνια

Τα σκυλιά με επίπεδη μουσούδα, όπως τα παγκ και τα γαλλικά μπουλντόγκ, έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο να ζήσουν μικρότερη ζωή σε σύγκριση με άλλες ράτσες, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρουσιάζοντας σε γενικές γρραμμές μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Νέα μελέτη δείχνει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 12,5 χρόνια, με τη φυλή Lancashire Heeler να εμφανίζει το μεγαλύτερο προσδόκιμο στα 15,4 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι ποιμενικοί Καυκάσου βρέθηκαν να έχουν τη μικρότερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια, ακολουθούμενοι από τις φυλές Presa Canario (7,7 χρόνια) και Cane Corso (8,1 χρόνια).

Η μελέτη -επικεφαλής της οποίας ήταν το Dogs Trust και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports- βρήκε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος και το σχήμα της μουσούδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεσαίου μεγέθους βραχυκέφαλοι σκύλοι (αυτοί που έχουν δηλαδή επίπεδη μουσούδα) είχαν το χαμηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής – 9,1 χρόνια για τα αρσενικά και 9,6 χρόνια για τα θηλυκά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημοφιλία των φυλών με επίπεδη μουσούδα, όπως είναι τα παγκ (11,6 έτη) και τα γαλλικά μπουλντόγκ (9,8 έτη) έχει αυξηθεί, παρά τις σημαντικές προκλήσεις υγείας που παρουσιάζουν, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών προβλημάτων, πεπτικών προβλημάτων, προβλημάτων στα μάτια και τα δόντια.

Για τη μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν η Dr Kirsten McMillan, υπεύθυνη δεδομένων στο Dogs Trust, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία με περισσότερα από μισό εκατομμύριο σκύλους στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορούσαν 150 καθαρόαιμα καθώς και ημίαιμα.

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 18 διαφορετικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων μητρώων φυλών, κτηνιάτρων, ασφαλιστικών εταιρειών για κατοικίδια, οργανώσεων για την προστασία των ζώων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Πέραν του Lancashire, οι ράτσες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ήταν το θιβετιανό σπάνιελ (15,2 χρόνια) και το μικροσκοπικό ντάξχουντ (14,0 χρόνια).

Τα λαμπραντόρ (13,1 ετών) και τα κόκερ σπάνιελ (13,3 ετών) φάνηκαν επίσης να ζουν περισσότερο από τη μέση ηλικία.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μεγάλου μεγέθους ράτσες έχουν 20% πιθανότητες να ζήσουν λιγότερο από τις μικρού μεγέθους.

Τα θηλυκά σκυλιά (12,7 έτη) διαπιστώθηκε ότι ζουν περισσότερο από τα αρσενικά (12,4 έτη), ενώ οι καθαρές ράτσες (12,7 έτη) είχαν υψηλότερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής από τα ημίαιμα (12,0 έτη).

Εν τω μεταξύ, τα μικρά σκυλιά με μακριά μουσούδα, όπως τα whippets, είχαν το υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής στα 13,3 έτη.

Φωτογραφία: Pixabay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδόν τριπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας τον πρώτο χρόνο έπειτα από εγκεφαλικό

Η πηγή της νεότητας μπορεί να είναι ένα… Τ κύτταρο

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς