Σκληρή απάντηση της ΚΕΔΕ για τις λάθος μάσκες: «Μπαλάκι τα παιδιά μας στα χέρια ανευθυνοϋπεύθυνων γραφειοκρατών»

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Δεν έχει τέλος το σήριαλ με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να επανέρχεται σήμερα με σκληρή ανακοίνωση, ως απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μάλιστα, απέστειλε και προσωπική επιστολή στον υφυπουργό Υγείας, με κοινοποίηση σε όλη την πολιτική ηγεσία.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ επιμένει ότι για το εσφαλμένο αποτέλεσμα που οδήγησε στο να διανεμηθούν ακατάλληλες για την προστασία από τον κορονοϊό μάσκες στους μαθητές των σχολείων, ευθύνονται οι προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας τους Υπουργείου Υγείας και όχι σε λάθος εκτέλεση του διαγωνισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν φοβόμαστε τις ευθύνες, δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες, δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν «μπαλάκι» στο κρυφτούλι ανευθυνουπεύθυνων γραφειοκρατών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δείτε επίσης: «Πόλεμος» για τις μάσκες “αλεξίπτωτα”: Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΚΕΔΕ

Τονίζεται δε, ότι στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων «συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων
διευκρινήσεων, επί αυτών».

ΚΕΔΕ: «Ενημερώσαμε για το μέγεθος των μασκών χωρίς να εισακουστούμε»

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υφπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι ο φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ και ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα σχετικά κονδύλια:

“Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στην αρμόδια αρχή διενέργειας του διαγωνισμού”, ξεκαθάρισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όμως, έχει αντίθετη άποψη και επιμένει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των λανθασμένων οδηγιών που δόθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας:

«Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε.. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση. Στην Επιτροπή συμμετείχε κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

«Η ΚΕΔΕ αντιπροσωπεύει την αυτοδιοίκηση της ευθύνης»

«Είμαστε η Αυτοδιοίκηση που ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις αρμοδιότητες που δεν έχει, για να μην κάνει τη δουλειά της», συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και συμπληρώνουν:

«Θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η
διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει
γίνει μέχρι σήμερα», καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Επιστολή Παπαστεργίου στον υφυπουργό Υγείας: «Εφαρμόσαμε τις προδιαγραφές χωρίς καμμία παρέκκλιση»

Σε προσωπική επιστολή του προς τον υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργρίου, διευκρινίζει ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν είχε ούτε την αρμοδιότητα εκ των ως άνω αποφάσεων ούτε τη δυνατότητα να καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές των μασκών «διότι το προσωπικό της είναι αποκλειστικά υπάλληλοι διοικητικών, οικονομικών και νομικών ειδικοτήτων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποια παρεξήγηση αναφέρεται ο κ. Κοντοζομάνης και σε ποιο υποτιθέμενο αίτημα για διευκρινήσεις που δεν υπήρξε, καθώς η ΚΕΔΕ διενήργησε το διαγωνισμό με βάση τις ακριβείς προδιαγραφές που μας δόθηκαν με τις παραπάνω ξεκάθαρες και απολύτως συγκεκριμένες αποφάσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και οι μάσκες που παραδώσαμε ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση».