«Πόλεμος» για τις μάσκες “αλεξίπτωτα”: Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΚΕΔΕ

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
“Τις πταίει” για την ... αστοχία στο τελικό προϊόν; Δηλαδή τις ακατάλληλες μάσκες, που κατέληξαν στα χέρια των μικρών και μεγάλων μαθητών χθες Δευτέρα 14/9, κατά την πρώτη μέρα της έναρξης των σχολείων; Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα και κατά πως φαίνεται δεν θα δοθεί, καθώς κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και το Υπουργείο Εσωτερικών που είχαν την ευθύνη της διενέργειας του διαγωνισμού -όπως και τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων του πρότζεκτ “δωρεάν μάσκες στα σχολεία”- υποδεικνύουν το Υπουργείο Υγείας. Ενώ από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενες υγειονομικές υπηρεσίες πετούν αντίστοιχα το «μπαλάκι» της ευθύνης στην ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας. Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, περιορίστηκε να απαντήσει, ότι “τηρήθηκαν οι διεθνείς προδιαγραφές”. Συντάχθηκε δηλαδή, με τη χθεσινή ανακοίνωση της  Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

“Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές. Πράγματι υπήρξε ένα ζήτημα με τις μάσκες. Να πω ότι οι προδιαγραφές της μάσκας βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Υπήρξε μια παρεξήγηση σε ότι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Αυτό θα διορθωθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επέμεινε ότι στην εκτεταμένη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έγινε σύγκριση των οδηγιών που δόθηκαν στους κατασκευαστές των μασκών, με τις προδιαγραφές που δίνει το αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων (CDC) και αυτές βρέθηκαν ταυτόσημες. Χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, επισήμανε:

“Έγινε εκτεταμένη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στην επιτροπή. Εγώ δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή ακριβώς τις διαστάσεις, αλλά η επιτροπή η οποία ασχολήθηκε και ανέλυσε, συνέκρινε τις διαστάσεις αυτές που αναφερόντουσαν με αυτές που είχε το αμερικανικό CDC και σημείο προς σημείο, ήταν αυτές οι οποίες έχουν εγκριθεί από το CDC. Στην επιπλέον συζήτηση, αυτό που έγινε και διευκρινίστηκε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν από τη συρραφή, γιατί αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας. Κι αυτό ήταν το σημείο που επέμεινε η υποεπιτροπή: ότι οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, εάν και εφόσον ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις”.

ΚΕΔΕ: “Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραδέχθηκε το λάθος της”

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου, έδωσε μια άλλη ερμηνεία για τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:

“Χθες η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, κάλεσε τους πολίτες να δουν “τη μεγάλη εικόνα”, όπως είπε, καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς εξελίχθηκε “πάρα πολύ καλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων”.

Παίρνοντας τον λόγο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε εμφατικά ότι “την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών”, με τον υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης να συμπληρώνει, ότι ο φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ και ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα σχετικά κονδύλια: “Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στην αρμόδια αρχή διενέργειας του διαγωνισμού”, υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Κοντοζαμάνης: “Οι κατασκευαστές δεν ζήτησαν διευκρινίσεις για τις μάσκες”

Επιχειρηματολογώντας επιπλέον ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για παροχή διευκρινίσεων από την πλευρά των κατασκευαστών, σχετικά με τις διαστάσεις και τις προδιαγραφές των μασκών. Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών των μασκών, είναι ξεκάθαρες οι προδιαγραφές. Επαναλαμβάνω ότι είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Το υπουργείο Υγείας αυτό που έκανε μέσω των αρμοδίων οργάνων είναι ότι διαβίβασε τις προδιαγραφές, στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες προκειμένου να κάνουν τον διαγωνισμό. Από και και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, και φαντάζομαι ότι τηρήθηκε”.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, παραδέχεται ότι υπήρχε ασάφεια ως προς τη διατύπωση, μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης.

“Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου”.

Κοντοζαμάνης: “Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές”

Κλείνοντας το θέμα, ο υφυπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις και διορθωτικές κινήσεις, ώστε τις επόμενες ημέρες να φτάσουν οι σωστές και ασφαλείς μάσκες για τον κορονοϊό στα χέρια κάθε μαθητή.

“Η Επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών – να τονίσω ότι οι προδιαγραφές θα είναι οι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ότι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος – και η κυβέρνηση έχει πει ότι θα δώσει δύο μάσκες ανά μαθητή, οπότε οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές”, κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.