Σκληρή απάντηση Κικίλια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Την οργισμένη αντίδραση του Υπουργείου Υγείας προκάλεσε ανακοίνωση του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλογίζει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση προσλήψεων στα νοσοκομεία, που είχαν δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές.

Με τίτλο: «Μιλούν για τις προσλήψεις στην Υγεία, αυτοί που απογύμνωσαν τα νοσοκομεία μας», ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στρέφει τα πυρά του προς την πρώην πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μιλούν για προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αυτοί που χωρίς σχεδιασμό απογύμνωσαν τα νοσοκομεία μας, αυτοί που δεν κατάφεραν επί 4,5 χρόνια ούτε καν να καλύψουν το 1:1 στην αναλογία αποχωρήσεων/προσλήψεων στο Ε.Σ.Υ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δείτε τη συνέχεια της ανακοίνωσης:

«Μιλούν για καθυστερήσεις στις προσλήψεις, αυτοί οι οποίοι προκήρυξαν 1618 θέσεις ιατρών μέσα στο 2018 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 είχαν ολοκληρώσει μόνο τις 354 από αυτές (22%).

Μιλούν για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αυτοί οι οποίοι αύξησαν μέσα σε 4 χρόνια κατά 65% τη δαπάνη για επικουρικό προσωπικό. 335 εκ. ευρώ τα οποία σε μεγάλο ποσοστό θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία μας.

Μιλούν για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αυτοί που μας παρέδωσαν 1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής, 3 στα 4 νοσοκομεία χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και 4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Μιλούν για τη λειτουργία των νοσοκομείων, αυτοί που παρέδωσαν 1 στα 2 χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και είναι υπεύθυνοι για τις εικόνες ντροπής παρατημένων φακέλων με προσωπικά δεδομένα ασθενών.

Μιλούν για αξιόπιστο σύστημα Υγείας, αυτοί που μας παρέδωσαν τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., χωρίς κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό στις δαπάνες τους, αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα όταν το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία μας δεν δημοσίευσαν ισολογισμό.

Μιλούν με θράσος ότι κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας, αυτοί που δεν είχαν μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση 250 εκ. ευρώ το χρόνο των νοσοκομείων μας για την περίθαλψη ανασφάλιστων συμπολιτών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας.

Τι είχε δηλώσει ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την επίθεση του υπουργού Υγείας αναφερόταν σε καθυστερήσεις από την πλευρά της νέας ηγεσίας στην στελέχωση των νοσοκομείων:

Όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση: «Χρειάστηκαν μόλις πέντε μήνες προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιτέλους να προχωρήσει στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας».

«Μόνο που ξέχασε να σημειώσει ότι αναφέρεται σε προσλήψεις που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 στα πλαίσια μιας παρέμβασης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ο οποίος προέβλεπε την πρόσληψη 2500 υγειονομικών για τον τομέα της υγείας (1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού το 2019) και 10.000 συνολικά υγειονομικών σε βάθος τετραετίας (2.500 ανά έτος)», σημειώνεται.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ας θυμίσουμε λοιπόν στον κ. Κικίλια που τόσο κόπτεται για «τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας», ότι οι διορισμοί των 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της Αττικής ήταν ήδη έτοιμοι από τον Ιούνιο του 2019. Μόνο που φρόντισε να τις παγώσει, επικαλούμενος δήθεν παρατυπίες στη διαδικασία επιλογής τους!».

Επισημαίνεται, επίσης, «να του θυμίσουμε επίσης, ότι η ανακοίνωση των 1.300 προσλήψεων στο χώρο της υγείας αφορά σε θέσεις λοιπού προσωπικού που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΥ και είχε ήδη προχωρήσει από το Μάιο του 2019 με κατανομή. Και να του θυμίσουμε τέλος, ότι αν ενδιαφέρεται πράγματι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ας προχωρήσει επιτέλους τη διαδικασία που απαιτείται για την κάλυψη των 904 θέσεων μονίμων ιατρών ΕΣΥ, οι οποίες παραμένουν στον πάγο παρότι είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, αναμένουμε ακόμη τη νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, που θα επιτρέψει τη δημιουργία επιπλέον δομών και την καλύτερη στελέχωση των υφιστάμενων, όπως είχε άλλωστε δεσμευθεί στη βουλή ο αρμόδιος Υπουργός».

«Την επόμενη φορά λοιπόν, που ο Υπουργός Υγείας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις προσλήψεων καλό θα είναι να μας παρουσιάσει και το δικό του σχέδιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση ας σταματήσει να μας κουνάει το δάχτυλο γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις της, κράτησε όρθιο και ενίσχυσε το υπό κατάρρευση δημόσιο σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε και να ασκούμε πιέσεις προς την κατεύθυνση ενός αξιόπιστου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας», καταλήγει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ