Σκληρή απάντηση από το ΥΥΚΑ στον βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα "μαχαίρια" είναι από σήμερα η ηγεσία ΥΥΚΑ και ΕΟΦ με τον βουλευτή Λάρισας, Κώστα Μπαργιώτα με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου αλλά και Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή σχετικά με την δημοσιοποίηση των στοιχείων πώλησης φαρμάκων τα έτη 2016 και 2017.

Από τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα, συμπεραίνει κανείς πως το Πασοκικό παρελθόν του έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στο πολιτικό του DNA.

Όσο αφορά στο θέμα του ΕΟΠΥΥ τα όσα ανυπόστατα αναφέρει ο κος Μπαργιώτας έχουν ήδη απαντηθεί. Αυτό που θα έπρεπε όμως να γνωρίζει ένας έμπειρος πολιτικός, όπως ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, είναι πως στο σπίτι του ΠΑΣΟΚ, άσχετα με το πόσοι συγκατοικούν, δεν μιλάνε για ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Η Ερώτηση του κ. Μπαργιώτα

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λάρισας για τους λόγους κάτω από τους οποίους δεν αναρτήθηκαν, όπως προβλέπεται, τα στοιχεία πώλησης των φαρμάκων στην χώρα μας τα έτη 2016, 2017.

Όπως προκύπτει από την αναζήτηση στον ιστότοπο www.eof.gr και συγκεκριμένα από τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων, ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στοιχεία πωλήσεων για τη χρονική περίοδο 2000-2015. Ωστόσο, για τα έτη 2016 και 2017 δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομική υποχρέωση (ν. 1316/1983, ΦΕΚ 11 Α /13-1-1983, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 28514/29-3-2016 εγκύκλιο-απόφαση του ΕΟΦ με θέμα «Νέο σύστημα υποβολής πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ)» από 1η Απριλίου 2016 άλλαξε ο τρόπος υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων των φαρµακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης που υποβάλλονται στον ΕΟΦ από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και τους Τοπικούς Αντιπροσώπους ή άλλες εταιρείες για λογαριασμό αυτών.

Και, παρά το γεγονός ότι όλοι ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα στην υποχρέωση υποβολής των στοιχείων των πωλήσεων με το νέο τρόπο, ο ΕΟΦ ακόμα δεν έχει προβεί σε καμία ανάρτηση-ενημέρωση.

Επειδή η δημόσια ανάρτηση συγκριτικού καταλόγου πωλήσεων φαρμάκων ανά μήνα (σε αξίες) υπηρετεί πρωτίστως τη διαφάνεια, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον υπουργό Υγείας γιατί δεν έχει αναρτήσει ο ΕΟΦ, ως υποχρεούται, τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων για το 2016 και 2017, αν θα αναρτηθούν και πότε. Επίσης, ζητά να κατατεθούν οι συγκριτικοί κατάλογοι πωλήσεων φαρμάκων ανά μήνα (σε αξίες) για τα έτη 2016 και 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν