Σισμανόγλειο: Ασθενείς συσσωρεύονται ακόμα και για μέρες στα Επείγοντα, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε κλινική

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΙΝΑΠ
Ασφυκτικές συνθήκες επικρατούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου τις μέρες που έχει γενική εφημερία, κάνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε επιστολή που απέστειλε προς την διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καταγγέλλει ότι δεκάδες ασθενείς παρέμειναν στο ΤΕΠ μετά τη λήξη κάθε μίας από τις τρεις τελευταίες εφημερίες, διότι δεν υπήρχε διαθέσιμη νοσηλευτική κλίνη για να μεταφερθούν.

Πρόκειται για τις γενικές εφημερίες στις 9, 13 και 17 Ιανουαρίου 2023. Μετά το πέρας κάθε μίας, ο μέσος όρος των ασθενών που παρέμειναν στο ΤΕΠ ήταν 30. Ειδικά όμως μετά την τελευταία, στο ΤΕΠ βρίσκονταν 43 ασθενείς. Οι περισσότεροι ήταν παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, που περίμεναν στωικά έως ότου βρεθεί κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι η αναμονή στο ΤΕΠ κυμαίνεται από μερικές ώρες έως και… ημέρες! Και τονίζει πως οι γενικές εφημερίες αρχίζουν με ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια, διότι μεσολαβούν οι πρωινές εφημερίες δύο ημέρες αργότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την έναρξη της γενικής εφημερίας στις 13 Ιανουαρίου υπήρχαν κενές μόλις 10 κλίνες:

  • 7 για παθολογικά περιστατικά
  • 1 για χειρουργικά περιστατικά
  • 2 για πνευμονολογικά περιστατικά

Η κατάσταση που επικρατεί στο Σισμανόγλειο μετά τις γενικές εφημερίες «έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο», τονίζει η ΕΙΝΑΠ. «Η αυξημένη προσέλευση των ασθενών λόγω της πολυδημίας και της λοιπής νοσηρότητας έχει «χτυπήσει κόκκινο»».

Και σοβαρές ελλείψεις ιατρών

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ακόμα την «τραγική υποστελέχωση» ορισμένων Κλινικών του νοσοκομείου, λόγω συνταξιοδοτήσεως των υπηρετούντων ιατρών. Πρόκειται για τις δύο παθολογικές και τις δύο χειρουργικές κλινικές του Σισμανογλείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, οι παθολογικές κλινικές έχουν απομείνει από τις αρχές του έτους με 3 ειδικευμένους γιατρούς η κάθε μία. Υπηρετεί επίσης ένας ιατρός με απόσπαση. Όσον αφορά τις χειρουργικές κλινικές, στην μία υπηρετούν 3 ειδικευμένοι ιατροί και στην άλλη 4  (και ένας με παράταση συνταξιοδότησης).

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η εφημερία του νοσοκομείου «έχει υποστεί «έμφραγμα»». Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ζητά να γίνει  αναδιάρθρωση της πνευμονολογικής εφημερίας στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ζητά επίσης να προκηρυχθούν άμεσα 6 θέσεις παθολόγων, 5 χειρουργών και 2 θωρακοχειρουργών ώστε να καλυφθούν οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες.