Συνεχίζεται το πάρτι στις προμήθειες! Τι ανακάλυψε το υπουργείο Υγείας με τα φίλτρα τεχνητού νεφρού

  • Iatropedia
Ακόμη και σε διπλάσιες τιμές εξακολουθούν ορισμένοι να πωλούν υλικά στα δημόσια νοσοκομεία παρά τη δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών αλλά και παρά τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται. Τα φίλτρα νεφρού που αποτελούν μια πρώτης τάξεως …μπίζνα στο χώρο της Υγείας αποκάλυψαν ότι στις τιμές γίνεται ακόμη πάρτι.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας μετά από σχετική συνεργασία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), στη διαδικασία για την προμήθεια Φίλτρων Τεχνητού Νεφρού συμπεριλαμβανομένων και των αρτηριοφλεβικών γραμμών υπήρξε παρέμβαση από συγκεκριμένη εταιρεία του κλάδου που προσφέρει τα Φίλτρα χαμηλής διαπερατότητας (low-flux) στα 17 Ευρώ/ανά φίλτρο και τα Φίλτρα υψηλής διαπερατότητας (high-flux) στα 28 Ευρώ/ανά φίλτρο συμπεριλαμβανομένων και των αρτηριοφλεβικών γραμμών.

Οι παραπάνω τιμές είναι συγκριτικά κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές τις οποίες προσέφεραν οι συμμετέχουσες εταιρείες στα πλαίσια του διαγωνισμού που έγινε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Ειδικότερα η προσφορά των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τα Φίλτρα χαμηλής διαπερατότητας (low-flux) ανέρχεται στα 30 Ευρώ και για τα Φίλτρα υψηλής διαπερατότητας (high-flux) στα 35 Ευρώ.

Αφού οι αρμόδιοι ανακάλυψαν ότι οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες αποφάσισαν να ζητήσουν εκ νέου χαμηλότερες τιμές για τα συγκεκριμένα υλικά.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε

(1) Να αναρτηθεί σήμερα στο Παρατηρητήριο Τιμών της ΕΠΥ η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία μειώνει δραστικά το κόστος για την προμήθεια Φίλτρων τεχνητού νεφρού.

(2) Η ΕΠΥ καλείται να ενημερώσει τις μειοδότριες εταιρείες που μετείχαν στον αναφερόμενο διαγωνισμό, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τις προσφορές τους σε τιμές ίσες ή μικρότερες με τις διαμορφούμενες πλέον νέες Τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος της ΕΠΥ έχει αποστείλει από ημερών, σχετική επιστολή στον επαγγελματικό φορέα των εταιρειών και ήδη έχει λάβει απάντηση από τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.ΠΥ.ΤΕ.Ν)» στην οποία αναφέρεται ότι τα μέλη του προθυμοποιούνται να προβούν σε εκπτώσεις επί των αρχικών τους προσφορών, γεγονός βέβαια που πράττουν μετά την αποκάλυψη ότι πωλούνταν τα συγκεκριμένα προϊόντα ακόμη και σε διπλάσιες τιμές.

Ακόμη εντύπωση προκαλεί και ότι η ΕΠΥ από 08 Ιουνίου 2012, έχει αποστείλει ενημερωτικό έγγραφο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο επισημαίνει ότι οι τιμές τις οποίες προσέφεραν συγκεκριμένες εταιρείες στον αναφερόμενο διαγωνισμό είναι υψηλότερες από τις τιμές που οι ίδιες προσέφεραν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουδεμία απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπήρξε έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν