Συμβουλές για να νικήσετε την αϋπνία!

  • Iatropedia
Η αϋπνία βασανίζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει, εκτός από μία δύσκολη και κουραστική επόμενη μέρα, πολλά προβλήματα υγείας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα καθημερινά λάθη μπορεί να εηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η αϋπνία είναι μία κουραστική κατάσταση από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι. Πριν καταφύγετε στο αλκοόλ ή στο γιατρό σας για να σας γράψει φάρμακα δοκιμάστε τις παρακάτω αλλαγές στονβ τρόπο ζωής.

– Μείνετε συνεπείς. Αν πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα ο οργανισμός σας θα χτίσει μια συνήθεια συνέπειας, η οποία θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.

– Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον ύπνου. Η κρεβατοκάμαρα σας είναι το δωμάτιο που ξεκουράζεστε. Φροντίστε να είναι ήσυχο και σκοτεινό όσο το δυνατόν. Η θερμοκρασία και ο θόρυβος πρέπει επίσης να ελέγχονται .

– Φτιάξτε ένα άνετο κρεβάτι. Η επιλογή του στρώματος είναι πολύ σημαντική για έναν ξεκούραστο ύπνο. Αυτό έγκειται στις προσωπικές σας προτιμήσεις.

– Τακτική άσκηση. Μια μέτρια άσκηση σε τακτική βάση, όπως το κολύμπι ή το περπάτημα, μπορεί να να σας ανακουφίσει από την ένταση της ημέρας. Αντιθέτως, η έντονη άσκηση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα προκαλώντας σας ανησυχία.

– Λιγότερη καφεΐνη. Μειώστε τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη στο τσάι ή τον καφέ, ειδικά το βράδυ. Εναλλακτικά, πιείτε ένα ζεστό αφέψημα από πράσινο τσάι ή βότανα.

– Λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αρχικά, αλλά θα διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα το βράδυ.

– Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ακούστε ήρεμη μουσική.

– Μην στρεσάρεστε, αν δεν καταφέρνετε να αποκοιμηθείτε. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και κάντε κάτι που θα σας χαλαρώσει μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία και πάλι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως θα έχετε ένα ονειρικό ύπνο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν