Σηκωθείτε από τον καναπέ ΤΩΡΑ!

  • Iatropedia
Η έλλειψη άσκησης είναι δύο φορές πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία, τονίζουν οι ειδικοί. Δεν χρειάζονται υπερβολές, απλώς… δραστηριοποιηθείτε!

Απλώς 20΄ ζωηρό περπάτημα την ημέρα αρκεί να σώσει άτομα που ζουν καθιστική ζωή από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επισημαίνει νέα έρευνα. Και αυτό διότι η έλλειψη άσκησης είναι πολύ χειρότερη από το να είναι κανείς παχύσαρκος ή υπέρβαρος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτενούς ευρωπαϊκής έρευνας που έγινε με την συμμετοχή 334.161 ανδρών και γυναικών προκειμένου να εξακριβωθεί η σχέση καρκίνου και διατροφής, η παράλληλη ανάλυση άλλων παραμέτρων έδειξε ότι περισσότεροι θάνατοι συνδέονταν με την έλλειψη φυσικής άσκησης παρά με την παχυσαρκία ενώ λίγη δραστηριότητα καθημερινά θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ επισημαίνουν στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ότι η διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ ατόμων που ασκούντο και εκείνων που ήταν «κολλημένοι» στον καναπέ τους ή απασχολούντο σε καθιστική εργασία ήταν πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί. Ωστόσο η καύση μόλις 90-110 θερμίδων ημερησίως –αντίστοιχη 20 λεπτών ζωηρού βαδίσματος– έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου κατά 16-30%. Μάλιστα τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για όσους είχαν κανονικό βάρος. Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από 20 λεπτά περπάτημα για μια πιο υγιεινή ζωή, λένε οι επιστήμονες, αρχίζοντας εκείνη την μάχη με τα κιλά που συνεχώς αναβάλουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξ ή περπάτημα; Ποιο αδυνατίζει περισσότερο

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά;