ΣΦΕΕ για την απόσυρση ογκολογικού σκευάσματος: Ο Σύνδεσμος είχε επισημάνει τους κινδύνους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από τον ΣΦΕΕ, "κάθε εταιρία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον- τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας".

Και συνεχίζει:

«Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιριών μελών του και των εργαζομένων τους.

Καλούμε για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες».

Τι έγινε

Να θυμίσουμε ότι χθες η Roche ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης του φαρμάκου της από την θετική λίστα (που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ). Το συγκεκριμένο φάρμακο σε συνδυασμό με ένα άλλο (βεμουραφενίμπη) αφορά στη θεραπεία ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίοι φέρουν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη (BRAF V600).

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους ασθενείς αυτούς, όταν  το υπουργείο Υγείας αποδεχόμενο την αίτηση της Roche, θέσει το Cotellic εκτός της θετικής λίστας… δεδομένου ότι οι ασθενείς που το λαμβάνουν δεν μπορούν να λάβουν άλλη θεραπεία και ενώ το μηνιαίο κόστος φθάνει περίπου στα 5.500 ευρώ και δεν μπορεί κάποιος να το προμηθεύεται ιδιωτικά!