ΣΕΙΒ: Η καινοτομία στην ιατρική τεχνολογία βελτιώνει την περίθαλψη των ασθενών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η καινοτομία στην ιατρική τεχνολογία είναι "κλειδί" για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αποτελεσματικότητα των Συστημάτων Υγείας. Αυτό ήταν το αντικείμενο παρέμβασης του ΣΕΙΒ στο HealthWorld 2017. Ο ΣΕΙΒ παρουσίασε τις θέσεις της Βιομηχανίας για την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία ως άξονες για την αύξηση αξίας στην υγειονομική περίθαλψη.

Στο Health World 2017 συμμετείχε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), στη Συνεδρία «Καινοτομία και Τεχνολογία: Δύο κύριοι και αλληλένδετοι άξονες για την αύξηση της αξίας στην Υγειονομική Περίθαλψη» με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΕΙΒ, Παύλο Αρναούτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας έχει αναγνωρίσει και επενδύσει στην Αξία που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στα συστήματα Υγείας και τους ασθενείς, εκπονώντας πολυετές Στρατηγικό πλάνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών η Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας, βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ 10 τομέων στην κατάθεση ευρεσιτεχνιών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό με περισσότερες από 12.000 το 2015. Τη δεκαετία 2005 – 2015 παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη στη Βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας, σε αντίθεση με τη Φαρμακοβιομηχανία και τη Βιοτεχνολογία. Αυτές παρουσίασαν συγκράτηση σε υποβληθέντες ευρεσιτεχνίες. Βασικός λόγος είναι ο πολύ μικρός χρόνος κύκλου ζωής των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων καθώς συνήθως κάθε 2 χρόνια, απαιτείται μια νέα καινοτομία. Κι αυτό συμβαίνει ώστε οι κατασκευαστές να παραμένουν βιώσιμοι.

Ο κ. Αρναούτης απατώντας στο ερώτημα εάν όντως η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει αξία στα συστήματα περίθαλψης και αν το κόστος της είναι δυσανάλογα μεγάλο για αυτά ανέφερε:  «Πολλές μελέτες, όπως αυτή του Ινστιτούτου Milken, αποδεικνύουν ότι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη από την άμεσα καταβαλλόμενη δαπάνη».

Νέα μελέτη

Παράλληλα, ο κ. Αρναούτης ανέφερε ότι η ΜedTech Europe σε συνεργασία με τη Boston Consulting Group δημοσίευσαν μελέτη όπου διαπιστώνουν ότι η βιομηχανία Ιατροτεχνολογικών προϊόντων κατευθύνεται στην παροχή καινοτομιών που προσφέρουν Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Τεχνικές που είτε προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα με παρόμοιο κόστος ή παρόμοια αποτελέσματα με χαμηλότερο συγκριτικά κόστος. Αναφορικά με τη μελέτη ο CEO της MedTech Europe, Serge Bernasconi έχει δηλώσει ότι η Βιομηχανία κινείται στην κατεύθυνση που συνάδει με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο υγιής πληθυσμός είναι προϋπόθεση οικονομικής ευμάρειας και η ανάπτυξη καινοτομιών βασισμένων στη αξία είναι προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και των Οικονομιών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Διαπιστώσεις

Ο κ. Αρναούτης αναφέρθηκε επίσης σε 3 σημαντικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις έγιναν με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ιδιώτες επιχειρηματίες και στελέχη της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας. Και είχαν αντικείμενο τον τρόπο προώθησης της παγκόσμιας καινοτομίας της Ιατρικής Τεχνολογίας που εξασφαλίζει μια βιώσιμη και ασφαλή ανάπτυξη για τα Συστήματα Περίθαλψης.

Διαπιστώθηκε ότι η επένδυση στην Έρευνα και Τεχνολογία και η εξασφάλιση καλής Υγείας οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των κονδυλίων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές, για την ασφάλεια στην παρεχόμενη Υγειονομική Περίθαλψη. Επισημάνθηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των παραμελημένων και των συνδεδεμένων με τη φτώχεια παθήσεων. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος διατυπώθηκε ότι είναι απαραίτητη η σύνδεση της Έρευνας & Ανάπτυξης με το συνολικό Σύστημα Περίθαλψης. Μία νέα ιατρική τεχνολογία έχει θετική επίπτωση μόνο αν είναι σχεδιασμένη για την κοινότητα και το περιβάλλον στο οποίο προορίζεται. Πρέπει επίσης να προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει τους ιδιαίτερους περιορισμούς των Συστημάτων Περίθαλψης.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο κ. Αρναούτης τόνισε: «Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ειδικότερα αυτές με περιορισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να αποφεύγουν τη νομοθέτηση διατάξεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησης αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε την ποδηγέτηση της αγοράς που παρατηρείται και στην Ελλάδα. Αυτή βλάπτει την Εθνική Οικονομία κυρίως όμως την Υγεία των πολιτών».

Ελληνικό Παρατηρητήριο Τιμών

Αναφερόμενος ο κ. Αρναούτης στην παγκόσμια πρωτοτυπία του ελληνικού Παρατηρητηρίου Τιμών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με τον νέο νόμο 4472/17 για την κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, που μεταξύ άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προβλέπει και τη δημιουργία ενός επιπλέον Παρατηρητηρίου Τιμών εξήγησε: «Αυτό ακυρώνει κάθε προσπάθεια για καινοτομία. Για να πληρωθεί ένα προϊόν που δεν είναι αναρτημένο στο Διατημητήριο, ο προμηθευτής έχει να αντιμετωπίσει έναν Γολγοθά. Το ίδιο συμβαίνει και με την αποζημίωση των αναλωσίμων από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εισαγωγή ενός νέου καινοτόμου προϊόντος που θα προσφέρει Αξία στην περίθαλψη με γρηγορότερη ανάρρωση, είναι ουσιαστικά αδύνατη», τόνισε και προσκάλεσε σε γόνιμη συνεργασία όλων των φορέων ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ποιοτικά και προσιτή περίθαλψη που έχει ανάγκη ο Ευρωπαίος πολίτης, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν