Σεισμός στην Αθήνα: Δεκάδες κλήσεις δέχεται το ΕΚΑΒ για μεταφορές πανικόβλητων ηλικιωμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
σεισμός
Δεκάδες κλήσεις δέχεται το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας για τη μεταφορά ηλικιωμένων που φοβούνται για μετασεισμό και δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους για να εξέλθουν από τα σπίτια τους προς τους εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα με μικροτραυματισμούς από το σεισμό.

Μία Βελγίδα τουρίστρια έγκυος στην 24η εβδομάδα, τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση σοβά κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη σε Μουσείο της Αθήνας. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου», όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει ένα μικρό μώλωπα πάνω από το φρύδι, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός  Σταυρός». Βρίσκεται εκτός κινδύνους.

Η υπουργός Πολιτισμού, πάντως, διεκρίνισε ότι η γυναίκα δεν τραυματίστηκε από πτώση σοβά, αλλά από τρομοκρατημένο επισκέπτη του μουσείου που την χτύπησε κατά λάθος με το χέρι του. Ωστόσο, ο διοικητής του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός Ευθύμης Γεωργόπουλος,  αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι η 30χρονη Βελγίδα υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.

Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύση τζαμαρίας και μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένα παιδί 8 ετών τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση καμινάδας στο Καματερό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων.

Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία Θριάσιο, Ερυθρός Σταυρός και Ιπποκράτειο, πάντως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και τον Διοικητή Νίκο Παπαευσταθίου, δεν υπάρξε ιδιαίτερη έκτακτη κίνηση εξαιτίας του σεισμού.

Ωστόσο, το ΕΚΑΒ δέχθηκε δεκάδες κλήσεις από άτομα που υπέστησαν κρίση πανικού, αλλά και από τη μεταφορά ηλικιωμένων που είχαν τρομοκρατηθεί από το σεισμό και ήθελαν να βγουν από τα σπίτια τους, αλλά δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Σύμφωνα πάντα με το ΕΚΕΠΥ, προβλήματα στα νοσοκομεία από κτιριακής άποψης δεν υπάρχουν, ούτε προβλήματα με τη νοσηλεία των ασθενών, ενώ με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, όλα τα κτίρια των νοσοκομείων θα υποβληθούν σε επιπλέον έλεγχο, για να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα.

Σε επικοινωνία που είχε το iatropedia.gr, ωστόσο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημοσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, μας είπε ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, έπεσαν σοβάδες και έκλεισε η εφημερία για λίγη ώρα, όμως, μετά από αυτοψία ειδικών, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα του κτιρίου και το νοσοκομείο επανλήλθε στη λειτουργία του. Εκτεταμένες ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στα νοσοκομεία, υπήρξαν στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου. Μικροζημιές με σπασμένα τζάμια υπήρξαν και στο Δρομοκαϊτειο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.