Σε ύφεση τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε ύφεση βρίσκεται η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, διαβεβαίωσαν χθες από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα και πρόσθεσε ότι η θετική εξέλιξη συνιστά αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις δημοτικές αρχές, αλλά και του γεγονότος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολήθηκε άμεσα με την αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως επισήμανε, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του πρώτου καταγεγραμμένου περιστατικού, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και υιοθετήθηκε πολιτική δημόσιας αναφοράς προς τους πολίτες με πλήρη διαφάνεια.

Να θυμίσουμε ότι προ ημερών χάθηκαν δύο άνθρωποι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας ενώ το 2016 δεν είχε υπάρξει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα.

Ιός Δυτικού Νείλου

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνουν ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από τσιμπήματα εντόμων. Δεν έχει αναφερθεί ως σήμερα περιστατικό μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μόλυνση στο 80% που προσβάλλονται είναι ασυμπτωματική. Το 20% των προσβεβλημένων εμφανίζει όμως πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, ναυτία, έμετους ενώ σε ορισμένους συνυπάρχουν εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων. Στις σοβαρές εκδηλώσεις της ασθένειας (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου ) εμφανίζονται βαριά συμπτώματα προσβολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Εκτιμάται ότι ένα στα 150 περιστατικά θα εμφανίσει την ασθένεια στην πλέον σοβαρή εκδοχή της.