Σε ποια ηλικία κοιμόμαστε καλύτερα;

  • Iatropedia
Μπορεί να επικρατεί ο αστικός μύθος ότι όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο δεν μπορεί να κοιμηθεί και χειροτερεύει ο ύπνος του, αλλά Αμερικάνοι ερευνητές τον καταρρίπτουν.

Αναλυτικότερα οι επιστήμονες από το «Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδιανής νευρολογίας» του πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, μελέτησαν την ποιότητα του βραδινού ύπνου 150.000 ενηλίκων.

Όπως διαπίστωσαν, ενώ πράγματι τα διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο (τα προβλήματα αυξάνονται όσο γερνάει κάποιος), όσοι έχουν περάσει τα 80 χρόνια ζωής, κοιμούνται καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους. Αρκεί φυσικά να μην έχουν προβλήματα υγείας ή κατάθλιψη.

Η έρευνα είχε σκόπιμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι επιστήμονες ήθελαν το δείγμα να είναι τεράστιο και δεν περιορίστηκαν σε κάποιο μικρό αριθμό εθελοντών που θα τους εξέταζαν σε εργαστηριακά πειράματα. Οι 150.000 απάντησαν τηλεφωνικά σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Το δείγμα ήταν τυχαίο και φυσικά πολύ μεγάλο.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια απομόνωσαν στις απαντήσεις, άλλους παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας, και συμπέραναν πως άνθρωποι μετά τα 70, γκρίνιαζαν λιγότερο για το πώς κοιμούνται και την ποιότητα του ύπνου τους, σε σχέση με άλλες ηλικίες. Μάλιστα οι ηλικίες 40 – 50 χρονών διαμαρτυρόντουσαν εντονότερα και περισσότερο, ότι η ποιότητα του ύπνου τους, είναι μέτρια ή χειροτερεύει σε σχέση με πριν. Μετά τα 50 οι απαντήσεις έδειξαν ότι ο ύπνος βελτιώνεται και πάλι.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δρ Γκάρντνερ, η έρευνα αρχικά ξεκίνησε για να επιβεβαιώσει πως: «όσο γερνάμε χαλάει η ποιότητα του ύπνου μας και κοιμόμαστε χειρότερα. Τελικά τα ευρήματα μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε αυτά που ξέραμε για τον ύπνο των ηλικιωμένων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;