Σε διαθεσιμότητα και γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ! Έρχεται θύελλα…

  • Iatropedia
Μπορεί οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης να έλεγαν πως δε θα μπει κανείς σε διαθεσιμότητα στα δημόσια νοσοκομεία επειδή ακριβώς είναι ελάχιστο το προσωπικό, στην πράξη όμως γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Σε διαθεσιμότητα μπαίνουν γιατροί και εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία σε βάρος των οποίων εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο ΕΣΥ καθώς η λίστα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν έστω και μία μικρή εκκρεμότητα που μπορεί καν να μην έχει αποδειχθεί.

Ειδικότερα το μέτρο αφορά όλους τους γιατρούς που έχουν κατηγορηθεί για φακελάκι και σε βάρος τους εκκρεμεί υπόθεση είτε στα δικαστήρια είτε και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Επίσης αφορά ιατρικό προσωπικό που έχει καταγγελίες είτε από ασθενείς, είτε και από άλλους εργαζόμενους έστω και αν δεν έχει αποδειχθεί αλλά υπάρχει πειθαρχική εκκρεμότητα. Αντίστοιχα και για νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Όσοι μπουν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και δε θα εργάζονται στα νοσοκομεία έως ότου βγουν οι σχετικές αποφάσεις είτε από τη δικαιοσύνη είτε από τα πειθαρχικά όργανα.

Όμως ο κίνδυνος με τις διαθεσιμότητες στο ΕΣΥ είναι μαζί με τα …ξερά να καούν και τα χλωρά καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι είτε έχουν κατηγορηθεί άδικα είτε εκκρεμεί σε βάρος τους μια απλή κατηγορία χωρίς ποτέ να έχει αποδειχθεί.

Πάντως έστω κι αν σε πολλές περιπτώσεις οι απομακρύνσεις είναι δίκαιες, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: τα νοσοκομεία θα αδειάσουν ακόμα περισσότερο από προσωπικό και οι ελλείψεις θα διαφανούν περισσότερο στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Δήμητρα Ευθυμιάδου