Σε διάλογο για να αποτραπεί η επ’ ααόριστον απεργία καλούν τον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά Κέντρα
Σε διάλογο καλούν τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των Διαγνωστικών Κέντρων, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποτραπεί η επ' αόριστον απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 10 Ιουνίου.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επ’ αόριστον απεργία για τις 10 Ιουνίου δηλώνουν τα σωματεία των Διαγνωστικών Κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τα οποία εμφανίζουν μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του κλάδου, συσπείρωση, απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Εάν υλοποιηθεί η απεργία θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετείται για τις ιδιωτικές μονάδες της πρωτοβάθμιας υγείας, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στον Οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών και Εργαστηρίων ζητούν άμεσα συνάντηση, έως και τις 5/6/2019, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα με την αυτόματη περικοπή της υπέρβασης δαπανών, που ταλανίζουν τον κλάδο και να βρεθεί, όπως λένε, μια συναινετική λύση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Φώτης Πατσουράκος:

«Ολες, μα όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.  Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%. Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(μέτρο κοινωνικά δίκαιο) , χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας». 

«Τα μέτρα του ΕΟΠΥΥ για τη συγκράτηση των δαπανών δεν απέδωσαν – Το clawback καλπάζει»

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους, κάθε μήνα που περνάει συσσωρεύουν ζημίες. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν, όλα τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια (κόφτες κλπ) δεν έχουν αποδώσει με αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται οι δαπάνες και το clawback να αυξάνεται: 11% το 2016, 17% το 2017, 24% το 2018.

«Ποια άλλη απόδειξη περιμένετε για να αντιληφθείτε ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού; Δεν μπορείτε να τον καθιστάτε περαιτέρω ελλειμματικό, προσθέτοντας διαρκώς νέες εξετάσεις χωρίς ουδεμία αύξησή του. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της;», αναφέρει ο κ. Πατσουράκος στην κοινή ανακοίνωση.

Ολες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται από τη συνέχιση της επιβολής των μέτρων, δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων τους, προστατεύοντας, όπως λένε, τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν οι:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)