Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί για το «κούρεμα» του κέρδους! Τι ετοιμάζει ο κλάδος

  • Iatropedia
Νέα σχέδια καταστρώνουν οι φαρμακοποιοί καθώς κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν νέο χτύπημα στον κλάδο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο πόδι είναι ο κλάδος μετά τη γνωστοποίηση ότι η τρόικα για να δώσει στη χώρα τη δεύτερη δόση του δανείου θεωρεί ως προαπαιτούμενο να μειωθεί το περιθώριο κέρδους στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί που σταμάτησαν μόλις πριν λίγα 24ωρα τις κινητοποιήσεις τους και τα λουκέτα, ετοιμάζουν νέο αγώνα μόλις το θέμα «ανοίξει».

Και όπως φαίνεται δε θα αργήσει. Υπολογίζεται ότι στους επόμενους τρεις μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει το μέτρο του κουρέματος του κέρδους ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί με διαδικασίες εξπρές.

Ωστόσο οι επικείμενες εκλογές δημιουργούν νέο πονοκέφαλο στου Μαξίμου και στην οδό Αριστοτέλους. Τα 11.000 φαρμακεία και οι εργαζόμενοι που τα συνοδεύουν σκοπεύουν να αντιδράσουν με σκληρό τρόπο καθώς η μείωση του κέρδους θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στον κλάδο.

Οι όποιες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα αποτελέσουν πλήγμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Θεωρεί ωστόσο πως είναι μια ρύθμιση που δε θα μπορέσει να αποφύγει. ΆΛλωστε το ζήτημα έχει συζητηθεί πολλές φορές με τους δανειστές μας οι οποίοι για άγνωστο λόγο εμφανίζονται αδιάλλακτοι.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που επικρατεί για το θέμα στους κόλπους των φαρμακοποιών είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου σκοπεύουν να διακόψουν κάθε επαφή και με το αρμόδιο υπουργείο. Γι αυτό εξάλλου και οι φαρμακοποιοί πήραν πίσω την πρόσκληση που είχαν απευθύνει για το συνέδριο τους στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε επιστολή που του απέστειλε το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) με σκληρά λόγια ζητά να μην παραβρεθεί στο συνέδριο του Hellas PHARM 2014 επειδή εκτός των άλλων είναι «άνθρωπος για τον οποίο η πολιτική ηθική και εντιμότητα είναι άγνωστες έννοιες».

Βέβαια εδώ και καιρό οι δανειστές μας είχαν θέσει το ζήτημα να καθηλωθεί το κέρδος του κλάδου στο 15%, κάτι που φυσικά είναι casus belli για τους φαρμακοποιούς. Στο πολυνομοσχέδιο το κούρεμα στο κέρδος απεφεύχθη αλλά είναι μάλλον δύσκολο να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος στη συνέχεια καθώς οι τροϊκανοί θέτουν ως προαπαιτούμενο το συγκριμένο μέτρο για να καταβάλουν το …ρευστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ! Άρον άρον μεταφορά γιατρών για να καλυφθούν τα κενά

Τι φέρνει η κατάργηση του πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων! Ο πονοκέφαλος Άδωνι

Σε διαθεσιμότητα από 9 Απριλίου οι οδηγοί των νοσοκομείων!

Το μεγάλο κούρεμα της Υγείας! Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις δαπάνες στα χρόνια των μνημονίων