Σε 12 χρόνια το ελληνικό δημόσιο αγόρασε μόλις … 1 γραμμικό επιταχυντή με δικά του κονδύλια!

  • Γιάννα Σουλάκη
καρκίνου
Ο ελλειμματικός αριθμός ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τον καρκίνο των πνευμόνων από επιστήμονες της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), με τη συμμετοχή των ασθενών από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), τα λίγα -σε σχέση με τα απαιτούμενα- μηχανήματα για ακτινοθεραπείες, έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες τις λίστες αναμονής. Η μη έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος, από την άλλη, μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την έκβαση της νόσου του καρκίνου των πνευμόνων.

Μιλώντας για την σημασία της ταχείας και αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Πρόεδρος ΕΕΑΟ και Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού – Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Γιώργος Πισσάκας, αποκάλυψε ότι η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα αποτελεί “αγκάθι”. 

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πισσάκας, για πολλά χρόνια, ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον Δημόσιο Τομέα αποτελούσαν επίκεντρο συζήτησης για την Ακτινοθεραπεία.

«Οι ασθενείς ήταν αντιμέτωποι με τις μεγάλες λίστες αναμονής και με την αγωνία αν η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας αλλά και η παλαιότητα των μηχανημάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους».

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα είναι συντριπτικά.

Καρκίνος των πνευμόνων: 1 στους 9 ασθενείς θα νοσήσει – 7 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο

Τα στοιχεία σοκάρουν! Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μπουκουβίνας, στην ενημερωτική εκδήλωση για την πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των πνευμόνων “Φοράμε Λευκό”, 7.000 νέα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων εμφανίζονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ένας στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ποσοστό που αγγίζει το 12% ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.

Δείτε την καμπάνια ενημέρωσης – «Φοράμε λευκό» Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα από τη Roche Hellas

Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία μπορεί να επιτύχει καταστροφή του όγκου ή καταστροφή καρκινικών κυττάρων που πιθανά διέφυγαν από τις άλλες θεραπείες με στόχο την ίαση ή την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα της ζωής τους μειώνοντας στο ελάχιστο τις παρενέργειες. Ωστόσο, τα δημόσια νοσοκομεία δεν παρέχουν στους ογκολογικούς ασθενείς, αυτές τις πολύτιμες θεραπείες που έχουν ανάγκη, καθώς οι λίστες αναμονής μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 4 μήνες. Και όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει.

Μόλις ένας γραμμικός επιταχυντής αγορασμένος από τα ταμεία του κράτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος κ. Πισσάκας, πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν στο σύνολο τους 37 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, όταν οι ανάγκες ήταν για 72. Από αυτά τα 24 ήταν στο δημόσιο τομέα (τα 16 με παλαιότητα άνω της 12ετίας) και 13 στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση, όπως είπε ο κ. Πισσάκας, άρχισε να βελτιώνεται μετά τις δωρεές και σήμερα 2019, έχουμε σε σύνολο 48 μηχανήματα, ενώ υπάρχει ανάγκη για ακόμα 20 μηχανήματα.

Αναλυτικά:

  • 31 μηχανήματα στο δημόσιο (το 37% ηλικίας έως 2 ετών και το 58% έως 5 ετών) και
  • 17 στον ιδιωτικό τομέα  (το 17% έως δυο χρόνια και το 47% έως πέντε χρόνια),

Η «κοσμογονία» αυτή, όπως είπε, έγινε χάρη στο ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως χάρη στις δωρεές, αφού «τα τελευταία 12 χρόνια το ελληνικό δημόσιο με δικά του κονδύλια απέκτησε μόνο έναν γραμμικό επιταχυντή».

Ο κ. Πισσάκας, υπογράμμισε τέλος ότι «για την ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα του 2019 ο συνδυασμός της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και της υψηλότατης τεχνολογίας αποτελεί το ιδανικό εχέγγυο για την καλύτερη θεραπεία».