Σχολική εβδομάδα 4 ημερών προτείνουν οι επιστήμονες – Δείτε γιατί! (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Αν και είναι μάλλον απίθανο να ακούσετε μαθητές να παραπονιούνται επειδή θα έχουν τριήμερο Σαββατοκύριακο... κάθε Σαββατοκύριακο, αυτή η δυνητικά μεγάλη αλλαγή στην σχολική εβδομάδα μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Η αφαίρεση μιας ημέρας σημαίνει ότι μια οικογένεια θα ξοδεύει άμεσα ή έμμεσα 20% λιγότερο σε διάφορα έξοδα, όπως η μεταφορά από και προς το σχολείο, η διατροφή των παιδιών κ.α. Αν και οι σχετικές εκθέσεις έχουν διαπιστώσει ότι η τελική πραγματική εξοικονόμηση είναι κάπως ασήμαντη, και φτάνει μόλις το 0,4-2,5% το χρόνο.

Αλλά δεν είναι όλα τα οφέλη από μια τέτοια αλλαγή αναγκαστικά οικονομικά. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Education, Finance and Policy έδειξε κάτι μοναδικό:

Σε σχολεία του Κολοράντο των ΗΠΑ όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η σχολική εβδομάδα 4 ημερών με την κάθε ημέρα να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια ώστε να αναπληρώνονται οι ώρες της “χαμένης” 5ης ημέρας, οι μαθητές παρουσίασαν καλύτερες βαθμολογίες στα μαθηματικά, ειδικά στην πέμπτη δημοτικού.

Στην αρχή, υπήρξε ανησυχία ότι η μεγαλύτερη σε διάρκεια σχολική ημέρα θα είναι επιζήμια για τους νεότερους μαθητές, οι οποίοι τείνουν να έχουν μικρότερη ικανότητα και διάρκεια στην προσοχή τους στο μάθημα. Μια δεύτερη ανησυχία ήταν επίσης ότι τα παιδιά θα προσαρμοζόντουσαν πάλι σε ρυθμούς σχολείου πιο δύσκολα μετά από ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο και θα ξεχνούν ευκολότερα τα όσα έμαθαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά όλες αυτές οι ανησυχίες διαψεύστηκαν και η εβδομάδα τεσσάρων ημερών με κάποιο τρόπο κατάφερε να ανατρέψει αυτές τις σκέψεις.

http://testtube.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υγιεινές και γρήγορες επιλογές για το πρωινό του παιδιού πριν το σχολείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Έρευνα: Τα παιδιά ξυπνούν πολύ νωρίς για το σχολείο και δεν τους κάνει καλό