Σχέδιο “Ελευθερία”: Ο σχεδιασμός παραλαβής, φύλαξης και μεταφοράς των εμβολίων – Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Με πυρετώδεις ρυθμούς στήνονται από τις κρατικές υπηρεσίες οι πολλαπλοί μηχανισμοί που θα κληθούν να υποστηρίξουν την πρωτοφανή επιχείρηση του εμβολιασμού των Ελλήνων κατά του κορονοϊού, η οποία φέρει το κωδικό όνομα “Ελευθερία”. Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί του υγειονομικούς προσωπικού.

Το Συντονιστικό Κέντρο της επιχείρησης “Ελευθερία” στεγάζεται στο κτίριο Φάρος στο Μαρούσι, όπου βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εκεί πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή, όλων των επιτελικών στελεχών που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι: το Υπουργείο Υγείας, η ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Στρατός, και το Λιμενικό. Το Συντονιστικό Κέντρο θα υποδέχεται τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με τον αριθμό και τα σημεία των φυλασσόμενων εμβολίων, τα εμβολιαστικά κέντρα ανά νομό και περιφέρεια, και τα σημεία διανομής και μεταφοράς τους, ώστε συντονίζεται ταυτόχρονα η περιφρούρηση και η ασφαλής μεταφορά τους.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμός Covid: Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό – Πότε υπογράφει ο ενδιαφερόμενος

Αρωγός στο δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλέον και ο νέος Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, πρ. αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος (ε.α.) Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα με απόφαση του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά.

Επιχείρηση “Ιπποκράτης” – Η 24ωρη φύλαξη των εμβολίων και η μεταφορά τους με συνοδεία … αστυνομικών

Η εμπλοκή των σωμάτων ασφαλείας, πυροσβεστικής και στρατού αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συμμετάσχουν στην αλυσίδα μεταφοράς των εμβολίων, αλλά και στην 24ωρη περιφρούρηση των εγκαταστάσεων φύλαξης τους από τυχόν κακόβουλες ενέργειες ή ατυχήματα.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση “Ιπποκράτης” όπως έχει ονομαστεί, θα ξεκινά από την παραλαβή των εμβολίων από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και θα περιλαμβάνει τη μεταφορά τους με ειδικά φορτηγά και με αστυνομική συνοδεία στις 7 μεγάλες φαρμακαποθήκες που βρίσκονται σε βόρεια και νότια Ελλάδα, αλλά και τη διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας.

Ξεχωριστή 24ωρη φύλαξη θα υπάρχει και για τους καταψύκτες αποθήκευσης των εμβολίων, ώστε να μην προκληθούν ανεπιθύμητα προβλήματα στη θερμοκρασία. Στον σχεδιασμό της αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, ενώ στα απομακρυσμένα νησιά θα μεταφέρονται τα εμβόλια με τη συνδρομή C130 της πολεμικής αεροπορίας.

Νέα πρόσωπα στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς Covid

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών θα αναλάβουν από κοινού ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν έχουν, ωστόσο, ακόμη αποφασιστεί οι μέρες και οι ώρες της νέας ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Υπ’ ατμόν τα νοσοκομεία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Από χθες Πέμπτη (18/12) ξεκίνησε η ενημέρωση των γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Παράλληλα γίνεται και η καταγραφή των υγειονομικών που δηλώνουν τη συναίνεσή τους για εμβολιαστούν πρώτοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές, είναι ο εμβολιασμός να ξεκινήσει από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας της βόρειας Ελλάδας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, ενώ μια άλλη εκδοχή θέλει να ξεκινούν πρώτα από τα νοσοκομεία αναφοράς Covid.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, είναι “μεικτή” η ανταπόκριση των γιατρών στην πρόθεσή τους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Αυτό που παρατηρείται μέχρι στιγμής είναι, το προσωπικό που εργάζεται στις κλινικές Covid και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid των νοσοκομείων να δέχεται να εμβολιαστεί χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα εκτός Covid να είναι ακόμη διστακτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “παραδοσιακά” το υγειονομικό προσωπικό της πατρίδας μας δεν έχει υψηλή συμμετοχή στους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, γεγονός το οποίο ανατράπηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2018 – 2019, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Από το 11% εμβολιαστικής κάλυψης στα νοσοκομεία και 24% στα Κέντρα Υγείας που σημειώθηκε το 2014-15, φτάσαμε στο 30.6% στα νοσοκομεία και 43,8% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την εμβολιαστική περίοδο της γρίπης 2018-2019.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε σχετική εισήγησή του τονίζει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης υπόπτων και θετικών κρουσμάτων COVID-19 πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τον SARS-CoV-2 αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

Εμβολιασμοί Covid: Μια ανάσα από τους εμβολιασμούς η Ευρώπη

Η Ευρώπη μετά αντίστροφα για την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις 21 Δεκεμβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα εγκρίνει το εμβόλιο, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν θα υπογράψει μια πράξη εφαρμογής που θα θέσει το εμβόλιο στην αγορά και πριν τα Χριστούγεννα. Αμέσως θα αρχίσουν να παράγονται οι πρώτες παρτίδες από το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer που βρίσκεται στο Βέλγιο.

Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες θα λάβουν τα πρώτα εμβόλια σε λιγότερες από 10 ημέρες από σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν κάνει αγώνα δρόμου για να προμηθευτεί από την εταιρεία Pfizer επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 200 εκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες επαρκούσαν για να εμβολιαστεί μόνο ο 1 στους 4 ευρωπαϊους πολίτες.

Δείτε επίσης – Με ποιες προτεραιότητες θα γίνει ο εμβολιασμός COVID-19 στις ΗΠΑ

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μαργαρίτης Σκοινάς, δήλωσε ότι “Δεν θα έρθουν όλες οι παρτίδες σε όλα τα κράτη-μέλη πριν τα Χριστούγεννα ή πριν το τέλος του χρόνου. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ώστε να έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό σε δόσεις, δηλαδή 300 εκατομμύρια δόσεις (200 αρχικά + 100). Όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν επαρκή κάλυψη”.

Η έναρξη των εμβολιασμών είναι συντονισμένη, αλλά δεν θα μπορεί να είναι και ταυτόχρονη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμερ: “Είμαστε μια μεγάλη ήπειρος με 450 εκατομμύρια κατοίκους. 27 κράτη-μέλη από τον Βορρά μέχρι τον Νότο κι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Οι συνθήκες μπορεί να ποικίλλουν”, είπε.

Παράλληλα ο ΕΜΑ επισπεύδει και την έγκριση του εμβολίου της Moderna, η οποία θα εξεταστεί στις 6 Ιανουαρίου, ενώ ολοκληρώνονται εντός των ημερών και οι συνομιλίες για το εμβόλιο της εταιρείας της Novavax.