Σάλος με την επιλογή των νέων Διοικητών του ΕΣΥ – Αντιδράσεις και εντός της Νέας Δημοκρατίας

  • Γιάννα Σουλάκη
Διοικητές
Ισχυρές αντιδράσεις υπάρχουν για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν να Διοικήσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ έχει αρχίσει και ντόμινο παραιτήσεων. Δείτε τι απαντά η Νέα Δημοκρατία...

Μετά τον σάλο που προκάλεσε ο διορισμός του ηλικιωμένου πρώην Γυμνασιάρχη στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, γεγονός το οποίο οδήγησε στην εξαναγκαστική παραίτησή του, ακολούθησε και παραίτηση στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στα Κύθηρα, από τη θέση της προέδρου Τοπικής Οργάνωσης, η οποία “διαφωνεί κάθετα”, όπως αναφέρει σε επιστολή της, με την επιλογή του νέου Διοικητή του “Τριφύλλειου” Νοσοκομείου.

Δείτε επίσης: Παραίτηση στελέχους της Ν.Δ. ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό Διοικητή Νοσοκομείου

Τα μαχαίρια βγήκαν μετά από αποκαλύψεις για διορισμούς “ημετέρων”, συγγενών και … κουμπάρων χωρίς να διαθέτουν απαιτούμενα προσόντα. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ντόμινο των καταγγελιών ξεκίνησε και από τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Δεν έχουμε πρόβλημα να κάνουμε αλλαγές, όπου απαιτηθεί και οι Διοικητές θα αξιολογούνται κάθε τρεις μήνες», απαντά η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Τρικάλων Κώστας Τρέλλης, πάντως,σχολιάζοντας την υπόθεση διορισμού διοικητή, δήλωσε ότι δεν ρωτήθηκε η τοπική παράταξη και πως στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα την Παρασκευή με κεντρικά στελέχη της Ν.Δ θα μεταφέρει την δυσαρέσκεια που υπάρχει.

«Στην επιλογή των διοικητών δεν ρωτήθηκε ούτε η ΝΟΔΕ ούτε ο πρόεδρος της. Το βάρος της απόφασης πέφτει στην επιτροπή η οποία ήταν αρμόδια για την επιλογή. Κάποιοι αυτή τη στιγμή ‘πυροβολούν’ την ΝΟΔΕ. Εγώ θα ήθελα να πω σε αυτό, είναι καλή η ΝΟΔΕ για την επιτυχία όλων των εκλογών του ’19 και τα φέραμε όλα με επιτυχία εις πέρας, αλλά τώρα για επιλογές που δεν βαραίνουν τη ΝΟΔΕ, βγαίνουν και τη χτυπάνε. Ακόμα και η προκήρυξη δεν ήταν καλή, δεν έθετε κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Υπήρχαν πολλά και άξια στελέχη της ΝΔ υποψήφια για τη θέση αυτή, και εγώ θα προτιμούσα να είχε επιλεγεί κάποιος άλλος που είναι πιο κοντά στην οργάνωση. Την Παρασκευή που θα βρίσκομαι στην Αθήνα για την έναρξη του συνεδρίου, θα μεταφέρω στην κεντρική διοίκηση του κόμματος τις αρνητικές αυτές αντιδράσεις και την έντονη δυσαρέσκεια.»

Δείτε επίσης: Αυτοί είναι οι νέοι Διοικητές στα νοσοκομεία της χώρας – Δείτε όλα τα ονόματα

Νέοι Διοικητές στο ΕΣΥ: Διαμαρτυρίες για κουμπάρους και απόστρατους

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι “φωνές” που θέτουν σε ισχυρή αμφισβήτηση τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των νέων στελεχών που επιλέχθηκαν να τεθούν επικεφαλής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς η λίστα με τα τελικά ονόματα δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς βιογραφικά, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για την επιλογή πολλών απόστρατων, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση ή τη Διοίκηση Νοσοκομείων, αλλά και Διοικητών που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις…

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς, Γρηγόρης Χάτσιος, ο οποίος είναι κουμπάρος του βουλευτή της περιφέρειας με τη Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια.

Ο κ. Τζηκαλάγιας μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel, παραδέχθηκε την … κουμπαριά: “Φυσικά και είπα μια καλή κουβέντα στον υπουργό Υγείας”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει συγγένεια εξ’ αίματος: “Το ότι είναι συμμαθητής μου, παιδικός φίλος και μας συνδέει και μια κουμπαριά αυτό δεν έχει καμία σημασία! Δηλαδή όποιος έχει μια προσωπική σχέση με έναν πολιτικό θα πρέπει να αποκλείεται;”, είπε χαρακτηριστικά.

Νέοι Διοικητές του ΕΣΥ: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον πρωθυπουργό “Να παραιτήσει τους 111 “άριστους” και τον υπουργό των ρουσφετιών».

“Η ντροπή του κ. Μητσοτάκη δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή της ΝΔ, που διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, με μόνο προσόν την κομματική του θέση και την υπόσχεση που παραδέχθηκε δημόσια ότι του είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Άλλωστε αυτό είναι μόνο ένα από τα 112 ρουσφέτια του σε κομματάρχες της ΝΔ. Ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης τον διοικητή – κουμπάρο του βουλευτή του στην Καστοριά; Ξέχασε τους προέδρους των ΝΟΔΕ Πρέβεζας και Άρτας; Ξέχασε τη σύζυγο δημοσιογράφου που τον λιβανίζει εδώ και 4 χρόνια; (…) Αλήθεια οι υπόλοιποι 111 αποτυχημένοι πολιτευτές, κουμπάροι, σύζυγοι και συγγενείς, που το μόνο κοινό που έχουν εκτός από την κομματική ταυτότητα της ΝΔ, είναι πως είναι παντελώς άσχετοι με το χώρο της Υγείας, θα παραμείνουν στις θέσεις τους;”

“Πελατειακές σχέσεις” και “αδιαφάνεια” καταγγέλλει και το Κίνημα Αλλαγής:

“Η ανακοίνωση των νέων Διοικητών των Νοσοκομείων είναι η άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η ΝΔ την Δημόσια Διοίκηση. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, κομματικοί φίλοι και λοιποί συγγενείς… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Υγεία ως ένα ακόμα πεδίο διευθετήσεων ανειλημμένων υποχρεώσεων απέναντι στα «γαλάζια» παιδιά κάθε ηλικίας! Άριστοι στις παλιές πρακτικές με τους αρεστούς!”, δήλωσε το ΚΙΝΑΛ

Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, αντεπιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές  νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση.
Οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν πώς στελεχώνει το κράτος η ΝΔ και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα  υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Θα αξιολογούνται  για το έργο τους κάθε 3 μήνες και από  αυτό και μόνο θα κρίνονται. Όποιος κρίνεται ανεπαρκής θα απολύεται και μάλιστα δίχως καμία απολύτως αποζημίωση.
Περιπτώσεις αστοχιών η δική μας κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να διορθώσει όπως έκανε σήμερα. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα αλλάξει. Οι αλλαγές που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν και οι πολίτες βλέπουν ήδη την διαφορά».