Σαλμάς: “Αν καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ καταρρέουν και τα Νοσοκομεία!” Προσπάθειες διάσωσης του “υγειονομικού Τιτανικού”

  • Iatropedia
Το ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί πριν ακόμη καλά καλά λειτουργήσει κανονικά σε έναν ...υγειονομικό Τιτανικό, είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους. Το ότι όμως πλέον το παραδέχονται τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, είναι μάλλον ένα ανησυχητικό βήμα για τους περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένους. Διαβάστε τι είπαν για τον μεγαλύτερο υγειονομικό οργανισμό της χώρας.

Άμεσα εξαρτώμενα είναι τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ με τον …τρεμάμενο ΕΟΠΥΥ, καθώς αν ο φορέας δεν πληρώσει το δημόσιο σύστημα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα καταρρεύσουν.

Η παραδοχή ανήκει στον ίδιο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό υγείας Μάριο Σαλμά ο οποίος παρουσιάζοντας το σχέδιο ανασυγκρότησης – διάσωσης του ΕΟΠΥΥ είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: “Κρατάτε στα χέρια σας και την τύχη των νοσοκομείων γιατί αν καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ, θα καταρρεύσουν και τα νοσοκομεία”.

Με αυτό το επιχείρημα ο κ.Σαλμάς σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες περικοπές δαπανών αφού όπως είπε ξεκάθαρα: “καλούμαστε να αφήσουμε στο παρελθόν τη λέξη διαφθροά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία. Τον τελευταίο καρό παρατηρήθηκαν προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ γιατί έγινε ένα βασικό λάθος: ξεκίνησε τη λειτουργία του με πολλά δις λιγότερα ενώ εξισώθηκαν προς τα πάνω οι παροχές του οργανισμού. Έτσι είχε μεγαλύτερες υποχρεώσεις και δαπάνες από ότι έσοδα”.

Δήμητρα Ευθυμιάδου