RSV: Αποτελεσματικό και για ενήλικες υψηλού κινδύνου κάτω των 60 το εμβόλιο της Pfizer

  • Iatropedia newsroom
γιατρός εξετάζει πνεύμονες
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κυκλοφόρησε πέρυσι το Abrysvo για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και εγκύους

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη, 9 Απριλίου, ότι το εμβόλιο Abrysvo για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ήταν καλά ανεκτό από ενήλικες υψηλού κινδύνου ηλικίας κάτω των 60 ετών και προκάλεσε ανοσοαπόκριση παρόμοια με εκείνη που επετεύχθη σε μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, για τους οποίους έχει ήδη πάρει έγκριση.

Η φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι σχεδιάζει να ζητήσει επέκταση της έγκρισης του εμβολίου και για τους ενήλικες ηλικίας 18 έως 59 ετών, αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονικό πλαίσιο για το πότε εκτιμά ότι θα γίνει αυτό.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κυκλοφόρησε πέρυσι το Abrysvo για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και εγκύους για την προστασία των εμβρύων από τον ιό.

Η GSK κυκλοφόρησε και αυτή μέσα στο 2023 το ανταγωνιστικό εμβόλιο Arexvy, το οποίο κυριάρχησε μάλιστα στην αγορά των εμβολίων για τον RSV την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας τους.

Ο ιός RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, είναι η κύρια αιτία πνευμονίας στα νήπια και τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Στη δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της Pfizer συμμετείχαν 681 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 59 ετών, με παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που αυξάνουν τον κίνδυνο του RSV. Σε αυτήν την ομάδα, η ανοσολογική απόκριση δεν ήταν κατώτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ανέφερε η Pfizer.

Από τα εμβόλια εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν κλινικά άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο ή έχουν επιζήσει από συγγενή νόσο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποτελεσματικό και τον επόμενο χρόνο το εμβόλιο της Pfizer για τον RSV

Καρκίνος του Προστάτη: Ο έλεγχος PSA μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και να βλάψει τους ασθενείς

Η εγκυμοσύνη κρύβει μία δυσάρεστη έκπληξη για τις γυναίκες